România, țara în care poți muri oricând ca biciclist și pieton: ce spun datele îngrijorătoare ale Eurostat

Ciprian Ioana 20.08.2019, 11:49
România, țara în care poți muri oricând ca biciclist și pieton: ce spun datele îngrijorătoare ale Eurostat

România se află în fruntea multor clasamente care nu ne fac cinste. Iar datele centralizate deseori pe diverse domenii vin să confirme faptul că infrastructura rutieră și cea feroviară sunt la pământ. Noile cifre publicate de Eurostat arată că există riscuri majore și în situațiile când te deplasezi pe drumurile patriei cu bicicleta, nu numai cu mașina.

Te-ai obișnuit de multe ori să auzi cifre și statistici oficiale care să-ți arate că România e încă mult în spatele altor țări dezvoltate, fie ele din Europa sau de pe alte continente. La nivel european, țara noastră stă extrem de prost la capitolul infrastructură rutieră și feroviară și acest lucru se vede în mai toate datele.

Să te deplasezi, așadar, cu mașina sau cu trenul este o provocare. Drumurile sunt proaste, autostrăzile nu există, garniturile de tren ar fi trebuit să ajungă de multă vreme la fier vechi, iar șinele care nu au mai fost modernizate riscă să provoace oricând o tragedie.

Numai că nu doar deplasarea cu mașina sau trenul e periculoasă în România. Nu ești ferit de pericole nici dacă alegi să mergi cu bicicleta sau pe jos.

Date Eurostat: la ce riscuri te expui când mergi cu bicicleta în România

Potrivit datelor Eurostat, România este pe primul loc în Uniunea Europeană când vine vorba de numărul bicicliștilor care au murit în accidente rutiere. Cifrele sunt raportate la totalul populației și sunt aferente anului 2017.

Practic, în România au loc 10 decese la un milion de locuitori, în condițiile în care media la nivelul blocului comunitar este de 3,9 decese la un milion de locuitori.

Cel mai bine stau Cipru și Luxemburg, unde nu se înregistrează niciun deces ca medie.

Eurostat arată că nu ești în siguranță în România nici ca pieton. De exemplu, în 2017 rata deceselor în rândul pietonilor în cazul accidentelor rutiere este cea mai mare la noi în țară: mai exact 37 de decese la un milion de locuitori.

Cea mai mică rată se înregistrează în Danemarca – trei decese la un milion de locuitori.

În România, în anul 2017 au fost înregistrate 1.951 de decese în accidente rutiere, dintre care 812 au fost decese înregistrate în rândul pasagerilor autoturismelor, 733 au în rândul pietonilor și 191 în randul bicicliștilor.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI