Ziua în care nimeni nu va mai deține o mașină nu e atât de departe: de ce nu vor mai exista proprietari

Ciprian Ioana 31.07.2019, 12:08
Ziua în care nimeni nu va mai deține o mașină nu e atât de departe: de ce nu vor mai exista proprietari

Parte din revoluția secolului XX este și autoturismul. De-a lungul vremii, modelele de mașini au evoluat, autoturismele au devenit tot mai puternice și mai toată lumea de pe planetă a reușit să dețină unul. Acum, însă, în secolul XXI, s-ar putea să asistăm la o schimbare de direcție. Una în care nimeni nu va mai dori să dețină propriul autoturism.

De câțiva ani, a început să se vorbească despre măsurile pe care trebuie să le ia guvernele din toată lumea împotriva poluării. Așa a apărut discuția legată de mașinile diesel și interzicerea lor pe străzi.

Dar, mai apoi, lucrurile au mers mai departe. Producătorii auto vor renunța, treptat, la fabricarea de modele clasice cu motoare alimentate cu combustibili și se face tranziția spre modelele electrice. Dar adevăratul sistem disruptiv la adresa celui actual va fi, de fapt, conceptul de mobility.

Va veni un moment în care nimeni nu va mai dori să dețină un autoturism. Pentru că sistemul de transport se schimbă deja din temelii. Iar viitorul este al aplicațiilor de car-sharing și ride-sharing.

Vitorul transportului sau ziua în care nimeni nu va mai deține o mașină

Specialiștii vorbesc despre sistemul de transport în termeni precum „mobilitatea ca serviciu – mobility as a service”. Pe scurt, acesta poartă numele de MAAS și reprezintă o rețea de transport coordonată astfel încât să fie mai eficientă și ieftină.

Și totul se face prin intermediul aplicațiilor. Practic, vei avea la dispoziție telefonul – unde poți găsi un mijloc de transport pentru orice destinație. Ai nevoie să te deplasezi în oraș, poți alege o trotinetă electrică, un scuter sau chiar o mașină electrică pe care o găsești parcată în zona ta și folosită anterior de altcineva.

Practic, vei plăti doar pentru distanța parcursă. Iar costurile pot fi mai mici decât în prezent pe măsură ce sistemul e îmbunătățit. Evident că vor exista și abonamente. Așa cum la Netflix te bucuri de tot conținutul în baza unui abonament, așa te poți abona și la sistemul nou de transport.

Abonamentul îți va fi calculat în funcție de nevoi.

Uber, Clever sau Lime – companiile care au pus bazele unui nou sistem de transport

Mobilitatea ca serviciu – MAAS – există și acum, sub o formă incipientă. Când te deplasezi cu șoferii Uber sau când alegi propria trotinetă electrică din flota Lime se cheamă că te deplasezi în sistem ride-sharing.

Conceptul de car-sharing, de asemenea, e reprezentat de servicii precum Pony.  Dar există și programe mai ambițioase, potrivit Bloomberg.

Compania Whim, spre exemplu, a început un program pilot prin care persoanele pot comanda, din aplicație, taxiuri, autobuze, tramvaie, trenuri, feriboturi, maşini de închiriat, biciclete şi scutere. În funcție de destinația aleasă. Whim a debutat în Helsinki, dar s-a extins deja în Birmingham, Anglia şi Antwerp, Belgia, și va fi prezent și în America de Nord, Asia şi Australia până la sfârşitul anului.

Mobilitatea, un pariu câștigător

La prima vedere, ai crede că marii producători auto nu sunt mulțumiți de noua direcție. De vreme ce nimeni nu mai cumpără mașini, afacerile mor.

Dar nu e deloc așa și chiar mari companii insistă că acesta este viitorul. Americanii de la Ford estimează că serviciile de mobilitate ar putea ajunge la 10.000 de miliarde de dolari, cu marje de profit duble faţă de cele 10% pe care producătorii de automobilele le obţin în cei mai buni ani.

O mașină vândută unei persoane aduce marje de profit de 10 procente, în medie. Dar o flotă întreagă pusă la dispoziția unei companii de ride-sharing poate aduce câștiguri mult mai mari.

Un pariu câștigător îl reprezintă inclusiv robo-taxiurile. Mașinile personale stau, în prezent, 94% din timp nefolosite. Costurile vor fi mult mai mici, iar călătorii vor plăti doar pentru ce folosesc.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe