România susține suspendarea Acordului UE-Rusia privind facilitarea acordării vizelor pentru cetățenii ruși. Ce a spus ministrul Aurescu

Mihnea Tălău 29.08.2022, 22:15
România susține suspendarea Acordului UE-Rusia privind facilitarea acordării vizelor pentru cetățenii ruși. Ce a spus ministrul Aurescu

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va participa, marţi şi miercuri, la reuniunea informală a miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre ale UE, care va avea loc la Praga, în cadrul Preşedinţiei cehe a Consiliului Uniunii Europene, se arată într-un comunicat al MAE.

Întâlnire importantă a miniștrilor de externe din UE

Referitor la acordarea de vize pentru cetăţenii ruşi care călătoresc în UE, ministrul român de Externe va susţine suspendarea Acordului UE-Rusia privind facilitarea acordării vizelor, respectiv va exprima deschiderea pentru adoptarea unor măsuri de restrângere a circulaţiei cetăţenilor ruşi, cu referire la vizele în scop turistic, arată un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Miniștrii de externe din UE vor sprijini suspendarea acordului UE-Rusia de facilitare a vizelor în cadrul unei întâlniri de două zile la Praga care începe marți, 30 august.

Estonia si Finlanda solicita urgent Uniunii Europene sa nu mai acorde vize cetatenilor rusi

Agenda discuţiilor va include relaţiile UE-Africa şi agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv din perspectiva implicaţiilor acesteia asupra relaţiilor UE-Rusia.

La Praga va avea loc și o reuniune informală de lucru la care vor participa miniștrii de externe din Ucraina, Republica Moldova și Georgia. Aceasta va fi prima reuniune, în acest format, după decizia din iunie 2022 a Consiliului European privind recunoașterea perspectivei europene pentru cele trei state asociate cu UE, respectiv acordarea statutului de candidat la UE pentru Ucraina și Republica Moldova.

Unitatea UE în fața Rusiei

Discuţiile privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei vor oferi miniştrilor de Externe europeni oportunitatea reafirmării unităţii UE şi a sprijinului pentru acţiunile unitare ale UE, pe multiple dimensiuni, în sprijinul Ucrainei.

Subiectul va fi abordat din perspectiva actualelor şi viitoarelor provocări care derivă din gestionarea relaţiilor UE cu Rusia. Pe acest punct al agendei, ministrul Bogdan Aurescu va reitera necesitatea ca UE şi statele membre să continue acordarea unui sprijin consistent pentru Ucraina şi va pune în evidenţă contribuţia României la aceste eforturi, în plan politic, economic, umanitar, arată MAE.

În contextul discuțiilor, Aurescu, va aborda și subiectul evoluţiilor înregistrate în sprijinul pe care România îl acordă Ucrainei, inclusiv privind facilitarea exporturilor de cereale din Ucraina prin porturile româneşti.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...