România primește zeci de milioane de euro pentru lapte, legume și fructe în școli: ce face Guvernul cu acești bani

Ciprian Ioana 02.09.2019, 16:11
România primește zeci de milioane de euro pentru lapte, legume și fructe în școli: ce face Guvernul cu acești bani

România primește, anul acesta, zeci de milioane de euro din partea Comisiei Europene pentru a distribui lapte, fructe și legume în școlile din România. Programul, derulat la nivel european, se desfășoară cu succes în multe state europene.

Programul prin care Comisia Europeană vrea să încurajeze consumul de lapte, fructe și legume în școli este reluat, în fiecare an, înainte de începerea anului școlar. Potrivit Executivului comunitar, și anul acesta s-au alocat bani pentru anul școlar 2019-2020.

Scopul e reprezentat de promovarea unei alimentaţii sănătoase şi a unor regimuri alimentare echilibrate. În anul școlar 2017-2018, de acest program au beneficiat peste 20 de milioane de copii.

Asta înseamnă 20% din minorii de pe teritoriul Uniunii Europene.

Câți bani primește România pentru a distribui alimente sănătoase în școli

La nivel comunitar, programul presupune alocarea a 250 de milioane de euro pentru fiecare an școlar. Pentru anul școlar care stă să înceapă, au fost alocate 145 de milioane de euro pentru fructe și legume, iar restul banilor pentru produse lactate.

Banii s-au împărțit încă din luna martie, atunci când s-au stabilit sumele ce revin fiecărei țări care a decis să participe la acest program. România se numără pe lista statelor-membre care beneficiază de bani europeni pentru a asigura o alimentație sănătoasă elevilor.

Potrivit datelor publicate de Comisia Europeană, România primește 17,68 de milioane de euro pentru acest program. Cu acești bani, Guvernul trebuie să se asigure că implementează programe prin care copiii primesc la școală lapte, legume și fructe.

Pentru anul școlar 2019-2020, sunt alocate 10,8 milioane de euro pentru programul de distribuire a laptelui în şcoli şi 6,8 milioane euro pentru programul de încurajare a consumului de fructe şi legume în şcoli.

„Adoptarea unor obiceiuri alimentare sănătoase de la o vârstă fragedă este importantă. Graţie programului UE pentru şcoli, tinerii noştri cetăţeni nu doar se vor bucura de produse europene de calitate, ci vor învăţa, totodată, despre nutriţie, agricultură şi producţia de alimente, cu munca grea pe care o implică aceasta din urmă”, a spus comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Phil Hogan.

Citește și Elevii de 10, premiați de Guvern: cât primesc aceștia din partea statului

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe