România pierde bani grei în fonduri europene: sumele fabuloase care rămân în aer, inevitabile

Gabriel Peneș 28.06.2023, 09:31
România pierde bani grei în fonduri europene: sumele fabuloase care rămân în aer, inevitabile

Reforma din România, în aproape toate domeniile, se bazează pe fondurile europene ce sunt stabilite să fie primite prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Marți, Comisia Europeană a aprobat evaluarea preliminară pentru cererea de plată numărul 2, dar țara noastră riscă să piardă sume importante de bani din cauza nerealizării unor jaloane din PNRR.

România pierde bani grei în fonduri europene

România ar trebui să primească, în total, 29,2 miliarde de euro din fondurile europene, prin PNRR, cu condiția să îndeplinească jaloanele și țintele stabilite în acesta până la finalul anului 2026. Până acum, prin prefinanțare și tranșa numărul 1, circa 6,3 miliarde de euro.

Recent, Comisia Europeană a aprobat evaluarea preliminară pentru acordarea tranșei numărul 2, în valoare de 2,7 miliarde de euro, din care 1,86 de miliarde de euro nerambursabili și 0,88 miliarde de euro, împrumut. Comisia a concluzionat că 47 de jaloane și 2 ținte din totalul de 49 de jaloane și 2 ținte au fost atinse.

Există însă o penalizare de 53,56 de milioane de euro, din cauza neîndeplinirii a două jaloane, ambele în domeniul energiei. Guvernul are la dispoziție o lună să transmită Comisiei Europene atingerea lor, altfel acești bani vor fi suspendați

”Într-adevăr, astăzi Comisia a dat aviz pozitiv și este într-adevăr o veste bună. Nu este 100% cererea depusă de noi, dar diferența, să zicem, nu este foarte gravă. Sigur, au fost 22 de jaloane, din care 20 au fost îndeplinite și acest lucru este reflectat în suma pe care România o primește.

De altfel, sunt multe țări europene, unele, chiar, să spunem, cu prestigiu în utilizarea banilor europeni, care sunt de-abia la prima tranșă. Deci nu suntem nici foarte avansați, nici în urmă, iar mecanismul este flexibil. Cu alte cuvinte, dacă noi punem la punct cele două jaloane, vom trage și banii respectivi. Adică să nu-i considerăm o pierdere”, a declarat Adina Vălean, comisar european pentru Transport, la Antena 3 CNN.

România pierde bani grei în fonduri europene: sumele fabuloase care rămân în aer, inevitabile
România riscă să piardă sume fabuloase din fondurile europene, din cauza neîndeplinirii unor jaloane din PNRR

Ce sume fabuloase pot rămâne în aer

Dar situația nu este atât de bună pe cât rezultă din unele declarații. Iar cea mai mare problemă o reprezintă riscul de a pierde o bună parte din banii alocați pentru tranșele 3 și 4 din PNRR, în valoare de aproximativ 6 miliarde de euro.

”Cererea de plată numărul 2 și penalizarea de 53 de milioane de euro este nimica toată față de întârzierea depunerii cererii de plată numărul 3. Presupunând că se aprobă tot, acolo penalizarea va fi de ordinul sutelor de milioane de euro, din păcate, pentru România, pe o analiză curentă care spunea că aproximativ 30% din jaloanele pentru cererea de plată numărul 3 încă nu sunt îndeplinite, ei bine, dacă România o mai măcăie așa mult, puținii bani, dacă vreunul, din cererea de plată numărul 3 nu vor mai intra în 2023 în România, ce înseamnă că pierdem din planificare câteva miliarde de euro pentru 2023”, a declarat deputatul USR, Cristian Seidler, pentru B1 TV.

Întrebat dacă se poate spune că România pierde cu siguranță 6 miliarde de euro dacă nu depune cererile 3 și 4 în 2023, Cristian Seidler a confirmat acest lucru. El a adăugat că principalul obstacol va fi reforma pensiilor speciale, în a căror eliminare nu crede, de fapt, nimeni.

”Și nu e de parcă îi pierdem anul acesta, dar sigur îi primim la anul. Nu așa funcționează! Nu îi mai primim anul acesta cu siguranță și nu știm câți dintre ei mai primim la anul, pentru că nimeni nu va înghiți acele așa-zise reforme ale pensiilor speciale, care le păstrează în plată pe toate și nu le aduce la contributivitate nici peste 20 de ani”, a adăugat deputatul USR.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....