Oraşul din România care are cea mai rapidă creştere economică din Uniunea Europeană. Este incredibil cum s-a schimbat localitatea

Nicu Stan 03.12.2021, 08:49
Oraşul din România care are cea mai rapidă creştere economică din Uniunea Europeană. Este incredibil cum s-a schimbat localitatea

S-a aflat care este oraşul din România cu cea mai rapidă creştere economică din Uniunea Europeană. Este incredibil cum s-a schimbat localitatea în ultimul timp. Specialiștii Băncii Mondiale au o găsit și o explicație în acest sens. Care este localitatea care face cinste țării noastre, vedeți în articolul de mai jos.

Acesta este oraşul din România cu cea mai rapidă creştere economică din UE. Cum s-a schimbat localitatea în ultimii 20 de ani

Trei oraşe din România se regăsesc printre marile oraşe ale Europei care au avut o creştere economică incredibilă în ultimii 20 de ani. Unul dintre cele trei orașe românești este chiar lider la capitolul creștere economică.

Clujul este localitatea cu cea mai rapidă creştere economică dintre marile oraşe ale Europei. La această concluzie au ajuns experţii Băncii Mondiale, în baza informațiilor culese de Eurostat, care urmărește îndeaproape toate marile oraşe din UE.

Marcel Ionescu Heroiu, expert în dezvoltare urbana al Bancii Mondiale
Marcel Ionescu Heroiu, expert în dezvoltare urbana al Bancii Mondiale

De ce a crescut frumos Cluj Napoca

De asemenea, specialiștii Băncii Mondiale au dezvăluit motivul pentru care PIB-ul Clujului s-a mărit de 4,5 ori în ultimii 20 de ani. Aderarea țării noastre la Uniunea Europeană este șansa istorică de care Clujul a profitat din plin, crede Marcel Ionescu Heroiu, expert în dezvoltare urbană al Băncii Mondiale.

„Clujul, în momentul de faţă, poate lucru puţin cunoscut, este oraşul cea mai rapidă creştere din Uniunea Europeană. Eurostat-ul culege date pentru cele mai mari oraşe din Uniunea Europeană şi dacă ne uităm la perioada în care au fost culese datele, 2000 şi 2019, deci într-o generaţie, PIB-ul Clujului a crescut de 4,5 ori. În momentul de faţă, este oraşul cu cea mai rapidă creştere din Uniunea Europeană”, a spus Marcel Ionescu Heroiu pentru Radio Cluj.

Care sunt celelalte orașe cu creștere economică în ultimii 20 de ani

Nu doar Cluj- Napoca a crescut ca Făt-Frumos în ultimele două decenii. Conform sursei citate, în ultimii 20 de ani s-au dezvoltat enorm şi oraşele Bucureşti şi Oradea.

De asemenea, economia României în ansamblu a crescut în ultimele două decenii. Spre exemplu, în anul 2019, valoarea exporturilor în România a fost de 25 de ori mai mare decât cea care se înregistra în anul 1990.

Care este cel mai scump oraș din lume în 2021

Pe de altă parte, conform Economist intelligente Unit, Parisul nu mai este cel mai scump oraș din lume, fiindsurclasat de orașul israelian Tel Aviv.

Pentru realizarea topului celor mai scumpe orașe din lume au fost analizate prețurile la 200 de produse și servicii din 173 de orașe.

Tot 10 cele mai scumpe orașe din lume

1. Tel Aviv, Israel

2. (egalitate) Paris, Franţa

3.  (egalitate)Singapore

4. Zurich, Elveţia

5. Hong Kong

6. New York City, New York

7. Geneva, Elveţia

8. Copenhaga, Danemarca

9. Los Angeles, California

10. Osaka, Japonia

Urmăriți Impact.ro și pe