România nu recunoaște alegerile din Transnistria. Precizări de ultimă oră făcute de Ministerul de Externe

Andra Daoud 12.12.2021, 23:36
România nu recunoaște alegerile din Transnistria. Precizări de ultimă oră făcute de Ministerul de Externe

România nu recunoaște legitimitatea alegerilor organizate duminică în zona transnistreană a Republicii Moldova. Ministerul Afacerilor Externe a făcut precizări în acest sens și a întărit, încă o dată, ideea că țara noastră susține o rezolvare pașnică a conflictului din Transnistria. Ce precizări de ultimă oră a făcut ministrul Bogdan Aurescu și cum s-a desfășurat scrutinul de la stânga Nistrului. A fost adoptat modelul rusesc.

România nu recunoaște legitimitatea alegerilor din Transnistria

În regiunea Transnistria au avut loc alegeri prezidențiale. Pentru funcția de președinte a candidat, de fapt, doar actualul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. Acesta a avut un contracandidat doar pe hârtie: este vorba despre o persoană cvasi-necunoscută, pe nume Serghei Pânzari, un cetățean care nu a avut campanie electorală și care a fost pus pe buletinul de vot doar pentru a putea fi organizate alegerile.

El a fost deputat local în trecut, dar acum nu a avut o platformă sau un program politic pentru campanie. Altor cinci candidați la funcția de președinte le-au fost respinse dosarele de către Comisia Electorală din regiune.

Biroul de Reintegrare de la Chișinău a anunțat că alegerile organizate în regiunea separatistă se desfășoară în afara cadrului constituțional și fără respectarea legislației în vigoare din Republica Moldova. Totodată, autoritățile de la Chișinău le-au transmis partenerilor internaționali să se abțină de la mediatizări, pentru a exclude posibilitatea legitimizării așa-ziselor alegeri. În acest context, Ministerul Afacerilor Externe al României a transmis că țara noastră nu recunoaște legitimitatea acestui scrutin:

Ministerul Afacerilor Externe al României nu recunoaşte legitimitatea aşa-ziselor alegeri organizate la 12 decembrie 2021 în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. se arată într-un comunicat emis de MAE.

România nu recunoaște alegerile din Transnistria. Precizări de ultimă oră făcute de Ministerul de Externe
România nu recunoaște alegerile din Transnistria. Precizări de ultimă oră făcute de Ministerul de Externe

Liderul de la Tiraspol a preluat modelul rusesc

Vadim Krasnoselski a fost, practic, singurul candidat la alegerile de la stânga Nistrului. În regiunea separatistă au fost deschise 255 de secții de votare. Actualul lider a preluat modelul din Rusia și alegerile s-au desfășurat pe trei zile. Scrutinul a început vineri și s-a încheiat duminică seara, iar rezultatul va fi validat oricum, pentru că nu există un prag electoral.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis că țara nu recunoaște rezultatul alegerilor din regiunea separatistă, considerând organizarea acestora nelegitimă. Biroul pentru Politici de Reintegrare a transmis, la rândul său, că așa-zisele alegeri de la stânga de Nistru sunt considerate nule din punct de vedere juridic. Reprezentanții instituției au transmis că scrutinul încalcă standardele democratice internaționale, dar și Constituția și legislația Republicii Moldova.

 

Urmăriți Impact.ro și pe