România, mai aproape de viitorul digital mult visat: legea care te scapă de drumuri la ghișeu

Gabriel Peneș 08.12.2022, 10:45
România, mai aproape de viitorul digital mult visat: legea care te scapă de drumuri la ghișeu

România, mai aproape de viitorul digital mult visat. Cu pași de melc, țara noastră mai înaintează un pic pe drumul realizării unei societăți informatice digitalizate, unde actele pe hârtie și dosarele cu șină vor deveni o amintire. Conform unei legi recent adoptată de Camera Deputaților, cei care vor dori să-și solicite cazierul judiciar de la Poliție nu vor mai fi nevoiți să se deplaseze fizic până la secția de care aparțin.

România, mai aproape de viitorul digital mult visat

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, un proiect de lege prin care se introduce posibilitatea de eliberare a cazierului judiciar şi în format electronic. Proiectul de lege simplifică procedura de obținere a cazierului în sensul că atât cererea cât și eliberarea actului vor fi posibile în formă electronică.

Cazierul judiciar se va elibera electronic persoanelor fizice sau juridice dacă solicită asta în cererea-tip, ce se depune electronic sau personal, la orice unitate ori subunitate de poliție în care funcționează un ghișeu de eliberare a certificatelor de cazier judiciar.

Certificatele de cazier judiciar eliberate în formă electronică vor fi semnate cu semnătură electronică calificată şi vor fi asimilate înscrisurilor autentice, conform avocatnet.ro.

Din vara anului trecut, certificatele de cazier judiciar au un alt format, iar cererea poate fi completată și tipărită și din sistemul informatic al autorităților, nu doar de mână. Certificatul de cazier judiciar se eliberează, de cele mai multe ori, pe loc sau în cel mult trei zile de la data solicitării.

România, mai aproape de viitorul digital mult visat: legea care te scapă de drumuri la ghișeu
Românii vor scăpa de cozile de la ghișeele Poliției atunci când vor dori să solicite cazierul judiciar, acesta urmând a fi eliberat în format electronic

Legea care te scapă de drumuri la ghișeu

Cei ce doresc obținerea cazierului judiciar pot depune cererea personal sau prin intermediul altei persoane desemnate (împuternicit). În ultimul caz, va fi necesară și o procură notarială sau împuternicire avocațială.

„La solicitarea persoanelor fizice sau juridice, în urma consemnării opţiunii în cererea-tip prevăzută la alin.(1) şi (2), certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit şi în formă electronică. Certificatele de cazier judiciar eliberate în formă electronică sunt semnate cu semnătură electronică calificată şi sunt asimilate înscrisurilor autentice. (…)

În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin ordin comun al ministrului afacerilor interne şi al ministrului cercetării, inovării şi digitalizării, sunt stabilite procedurile pentru eliberarea în formă electronică a cazierului judiciar”, prevede inițiativa legislativă.

Proiectul de lege merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis, Camera Deputaţilor fiind for decizional în acest caz. Procedurile pentru eliberarea în formă electronică a cazierului judiciar vor trebui să apară, prin ordin comun al ministrului afacerilor interne şi al ministrului cercetării, în cel mult șase luni de la intrarea în vigoare a măsurilor din proiectul de lege.

„Dacă spun asta, iar o să mă înjure”
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....