România, lovită de o furtună sahariană. Ultimul anunț al meteorologilor

Redacția IMPACT 13.05.2020, 16:42
România, lovită de o furtună sahariană. Ultimul anunț al meteorologilor

O furtună sahariană generată de norul de praf saharian care planează deasupra Europei a lovit și România. Cum se manifestă acest fenomen din punct de vedere meteorologic și la ce riscuri ne supunem?

Informare ANM: Vreme severă în România

Norul saharian (sau praful saharian) este fenomenul meteorologic care planează deja desupra centrul, estul și sud-estului Europei, inclusiv deasupra României. Fenomenul creat reprezintă un amestec de nisip și praf din Sahara, o zonă vastă de deșert care acoperă cea mai mare parte a Africii de Nord. Condițiile meteo indică faptul că acest nor saharian a generat o furtună pe teritoriul României, care se manifestă prin intensificări ale vântului și depuneri de praf, ce au fost semnalate în mai multe regiuni ale țării.

Foto: captură video/Youtube
Foto: captură video/Youtube

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare de vreme severă, începând de miercuri, de la ora 23:00 și până joi, la ora 23:00, pentru toate județele din România. Fenomene vizate sunt intensificări ale vântului, manifestări de instabilitate atmosferică.

În intervalul menționat, vântul se va intensifica treptat, la început în regiunile vestice și nord-vestice, apoi și în cele centrale, estice și sud-estice, unde rafalele vor depăși, în general, 50…55 km/h. Pe parcursul zilei de joi (14 mai) și la începutul nopții, local și temporar vor fi perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică accentuată. Se vor semnala vijelii, averse ce pot avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice și izolat grindină. Punctiform cantitățile de apăvor depăși 25 l/mp, potrivit portalului ANM.

Fenomen meteo rar în România. Cum e manifestă

Particulele fine din atmosferă, generate de furtuna sahariană vor fi resimțite de către categoriile vulnerabile, precum astmaticii, persoanele în vârstă sau femeile însărcinate.

„Pe lângă o poluare vizuală şi dezagrement psihic, aducerea suplimentară a unor particule fine în atmosferă determină uneori autorităţile să recomande local evitarea deplasărilor persoanelor vulnerabile, precum femeile însărcinate ori persoane în vârstă în perioada respectivă”, explică Mircea Duţu, meteorolog, potrivit Mediafax.

Experții din domeniu spun că deși acest nor afectează sănătatea, se dovedește a fi, însă, foarte benefic pentru agricultura din România, puternic afectată de seceta din această primăvară.

Urmăriți Impact.ro și pe