ANM avertizează! România, lovită de ploi și grindină

Redacția IMPACT 11.05.2020, 16:12
ANM avertizează! România, lovită de ploi și grindină

Vremea se schimbă puternic, în aproape toată țara. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis mai multe avertizări de vreme rea pentru această săptămână. Ce regiuni din țară intră sub incidența acestora?

Cod galben de vânt puternic și ploi

ANM a emis două atenționări de cod galben, începând de mâine, în aproape toată țară. Prima avertizare de acest fel intră în vigoare de marți, 12 mai, de la ora 09:00 și va fi valabilă până seara la ora 23:00. Fenomenele vizate sunt:

  • intensificări ale vântului
  • manifestări de instabilitate atmosferică

Zonele care vor fi afectate de această avertizare sunt:

  • Oltenia
  • Transilvania
  • vestul și centrul Munteniei (județele Argeș, Dâmbovița, Prahova, Teleorman, Giurgiu, Ilfov și Municipiul București)

În intervalul menționat, în Oltenia și Transilvania, precum și în vestul și centrul Munteniei (județele Argeș, Dâmbovița, Prahova, Teleorman, Giurgiu, Ilfov și în zona Municipiul București) vântul va avea intensificări temporare, cu viteze la rafală cuprinse, în general, între 55 și 65 km/h și izolat peste 70 km/h. În zona montană înaltă vântul va sufla tare, cu peste 90…100 km/h.

Local, în zonele deluroase și montane, precum și în centrul teritoriului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin averse, descărcări electrice și izolat grindină. Aversele vor putea avea și caracter torențial, iar izolat cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp, potrivit portalului meteoromania.ro.

A doua avertizare de cod galben, pentru acelați interval de timp vizează manifestări de instabilitate atmosferică accentuată, în următoarele zone ale țării:

  • Moldova
  • Dobrogea
  • estul Munteniei (în județele Buzău, Brăila, Ialomița și Călărași).

În intervalul menționat, în Moldova, Dobrogea și în estul Munteniei (județele Buzău, Brăila, Ialomița și Călărași) local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată care se va manifesta prin vijelii, intensificări ale vântului cu viteze, în general, cuprinse între 65…75 km/h, grindină și averse ce pot avea și caracter torențial și descărcări electrice, mai transmis reprezentanții ANM.

Urmăriți Impact.ro și pe