România forțează intrarea în spațiul Schengen. Lucian Bode a anunțat când va fi aderarea

Mihnea Tălău 13.07.2022, 13:22
România forțează intrarea în spațiul Schengen. Lucian Bode a anunțat când va fi aderarea

De ani de zile, România se chinuie să fie admisă în spațiul Schengen. În sedința de Guvern de miercuri, ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat că în luna septembrie va avea loc un control voluntar privind condițiile tehnice de intrare a României în spațiul Schengen.

Aderarea la Schengen până la finalul anului 2022

Ministrul a precizat că la Consiliul  Justiție și Afaceri Interne (JAI) din octombrie, România va solicita direct aderarea la Schengen. El s-a arătat optimist, fiind convins că până la finalul anului 2022 va fi oficializată această decizie.

”Suntem în etapa în care așteptăm realizarea unei evaluări voluntare, lucru pe care îl vom solicita cu ocazia primei reuniuni. În luna septembrie ne propunem să realizăm, împreună cu experții din statele membre această evaluare voluntară, astfel încât la momentul octombrie 2022, la prima reuniune a Consiliului JAI să fim în măsură să prezentăm toate detaliile solicitate și să îndeplinim toate condițiile tehnice, astfel încât decizia să fie favorabilă România”. a afirmat Bode.

Intrarea Romaniei in Schengen, discutata in Parlamentul European

România îndeplinește toate condițiile

Ministrul de Interne consideră că România îndeplinește toate condițiile pentru aderare iar acest lucru se va petrece sub președinția Cehă a UE.

”România îndeplinește condițiile tehnice de aderare la spațiul Schengen. România solicită Comisiei, solicită statelor membre să existe un echilibru între obligațiile pe care România și le asumă ca gestionar a celei mai întinse frontiere a Uniunii europene (2700 de kilometri) și drepturile de care trebuie să se bucure România în ceea ce privește libera circulație a persoanelor, a mărfurilor și a serviciilor.

Am încredere că România se află pe drumul cel bun și că beneficiază și în urma realizării obligațiilor asumate, arătăm că securitatea frontierelor naționale și ale Uniunii Europene sunt asigurate, iar România este în măsură să își propună ca sub președinția Cehă să avem acest dosar aprobat. Iar aici mă refer la cele trei țări – Bulgaria, Corația și România”, a spus Lucian Bode.

Cum s-a adaptat băiatul Flaviei Mihășan la grădiniță
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...