România, din ce în ce mai aproape de Schengen? Cine ne susține aderarea

Beatrice Dumitru 05.09.2022, 22:02
România, din ce în ce mai aproape de Schengen? Cine ne susține aderarea

După 15 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România ar putea intra și în Spațiul Schengen, după ce oficialii europeni încep să ia în serios candidatura țării noastre. Ministrul român al Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a dezvăluit că o altă țară susține aderarea țării noastre la Schengen, după Germania și Franța.

O altă țară susține aderarea României la Schengen

În urmă cu o săptămână, cancelarul Germaniei Olaf Scholz a spus că susține demersul României de a fi acceptată în spațiul Schengen. Acesta mai preciza că țara noastră îndeplinește toate condițiile pentru a deveni memebră cu drepturi depline ale spațiului Schengen, care nu necesită pașapoarte.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a anunțat că și o altă țară, Danemarca, se alătură statelor care susțin aderarea României la Spațiul Schengen, după o întrevedere cu ambasadorul agreat al Regatului Danemarcei în țara noastră, Uffe Balslev. În cadrul discuțiilor, ministrul român a făcut referire la îndeplinirea de către țara noastră a condițiilor de aderare la Schengen și a evocat eforturile depuse pentru gestionarea celor peste 2,2 milioane de refugiați ucraineni care au ajuns în România, notează Digi24.

România, din ce în ce mai aproape de Schengen? Cine ne susține aderarea
Bogdan Aurescu a anunțat că Danemarca susține aderarea României la Schengen.

Cine se opune aderării României la Schengen

Premierul Nicolae Ciucă a precizat că pe lângă Germania, și Franța susține România în vederea aderării la Spaţiul Schegen şi a mulţumit celor două state pentru acest lucru. Acesta a mai spus că România ar putea intra în rândul capitalelor din spațiul de liberă circulație până la sfârșitul acestui an.

Aţi vorbit despre tot ceea ce a însemnat efectele pozitive ale mandatului Franţei la preşedinţia UE; de asemenea, vizita preşedintelui Macron în România – sunt momente pe care le scot de fiecare dată în evidenţă şi folosesc această oportunitate pentru a mulţumi Franţei pentru tot ceea ce a făcut, astfel încât România să se simtă cât mai aproape de acest deziderat naţional, ca în final să reuşim să fim consideraţi membri de drept al Spaţiului Schengen. Am mulţumit Germaniei, am mulţumit Franţei”, a declarat, luni, premierul Nicolae Cică.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Deși și alți oficiali ai Uniunii Europene și-au exprimat susținerea pentru aderarea Bucureștiului, iar Parlamentul European a votat în mai multe rânduri pentru acest lucru, se pare că Olanda încă se opune intrării Românie în Schengen.

La Spațiul Schengen au aderat 26 de țări, iar dintre acestea Norvegia, Islanda, Elveția și Lichtenstein nu fac parte din Uniunea Europeană. Decizia referitoare la intrarea României în Spațiul Schengen trebuie luată de Consiliul European.

Dacă România va deveni membră de drept a Spaţiului Schengen, cetățenii români ar putea intra sau ieși din/spre Ungaria și, posibil, Bulgaria fără a mai opri la graniță pentru controalele vamale și de frontieră, deoarece Budapesta este în Schengen, iar aderarea Sofiei a fost analizată de organismele europene la pachet cu cea a țării noastre.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...