EXCLUSIV

România cumpără vaccinuri pentru variolă. Medic: „Deocamdată au fost luate tocmai pentru a face față unei urgențe din punct de vedere epidemiologic”

Gabriela del Pupo 23.05.2022, 13:21
România cumpără vaccinuri pentru variolă. Medic: „Deocamdată au fost luate tocmai pentru a face față unei urgențe din punct de vedere epidemiologic”

După ce au fost confirmate peste 80 de cazuri de variola maimuței în Europa, Canada, SUA și Australia, România începe achiziția de doze de vaccin. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că și România va achiziționa în primă instanță 1000 de doze, dar că nu se așteaptă la o situație comparabilă cu pandemia de Covid. Medicul infecționist Carmen Dorobăț a explicat în exclusivitate pentru impact.ro cu ce se confruntă medicii în privința acestei boli.

„Scheletul pe care se lucrează este cunoscut, dinamica virală este cunoscută”

Medicul spune că de obicei astfel de măsuri se iau la recomandarea specialiștilor internaționali și cel mai probabil nu este preconizată o răspândire în masă și din această cauză se achiziționează un număr mic de doze. Deocamdată în România nu s-a înregistrat nici un caz și românul care se afla în Grecia a fost considerat un caz infirmat, fiind însă confirmat cu varicelă.

„Probabil că domnul ministru are semnale de la Organizația Mondială a Sănătății și raportat la localizarea geografică a țării noastre și la dinamica epidemiologică a acestui proces se așteaptă să avem nevoie de aceste doze de vaccin, categoric merge pe niște date pe care le avem la dispoziție.” spune Carmen Dorobăț.

Totuși nu se pune problema unei boli cu care medicii să nu se fi confruntat până acum.

Florin Citu, despre achizitia a zeci de milioane de vaccinuri pentru Romania

„Suntem pe un teren cumva cunoscut pentru că exista variola pentru care noi deja am fost vaccinați, generațiile din 1980, și scheletul, fiind vorba despre aceeași familie de viruși, scheletul pe care se lucrează este cunoscut, dinamica virală este cunoscută. Tot ceea ce se întâmplă la nivel celular cu acest virus, cu aceste categorii de virusuri, nu reprezintă o noutate, motiv pentru care nu aș putea spune că vom lucra pe un teren „surpriză”, cu ghilimelele de rigoare, așa cum s-a întâmplat cu Covid 19, unde am învățat efectiv să punem cărămidă peste cărămidă în ultima perioadă de timp.

Vom vedea care va fi ritmul, pentru că după cum vedem apare în aceeași perioadă de timp în diferite areale geografice, dacă ritmul va fi crescător, sperăm să nu fie așa, se vor mai cumpăra doze. Deocamdată au fost luate tocmai pentru a face față unei urgențe din punct de vedere epidemiologic.” a mai spus medicul.

„Trebuie să existe o supraveghere serioasă a acestei probleme”

Cele 1000 de doze vor fi achiziționate printr-un mecanism european, dar deocamdată semnalele nu dau de înțeles că ne-a confrunta cu o nouă pandemie. Specialiștii consideră că riscul este unul scăzut iar majoritatea persoanelor care fac acest tip de variolă au o formă ușoară și se recuperează în doar câteva săptămâni.

„Trebuie să existe o supraveghere serioasă a acestei probleme. O facem! Mai mult, prin mecanism european de coordonare în cazul unor urgențe epidemiologice HERA vom tatona opțiunile pentru a avea o anumită cantitate de vaccin care să fie eventual administrabil contacților unei persoane care este diagnosticată cu această boală. Discutăm de câteva sute de doze, probabil, maximum 1000 care să fie la dispoziția autorităților române. Sunt cantități mici pentru că și numărul de cazuri este mic. Nu este o transmisibilitate similară, de exemplu, cu cea de la coronavirus”, spune ministrul Alexandru Rafila.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...