Restricțiile au fost ridicate, iar cazurile noi de infectare sunt în scădere, așa cum reiese din raportările zilnice transmise de autorități, însă virusul nu a dispărut și nici nu o va face. Recent, Alexandru Rafila a venit cu vești bune despre un eventual nou val Covid. Ministrul Sănătății a explicat că SARS-CoV-2 nu va mai crea „probleme de sănătate publică” și va deveni, cel mai probabil, o viroză sezonieră.
Ministrul Sănătății a fost prezent sâmbătă, 14 mai 2022, la ceremonia de inaugurare a celui mai modern laborator de analize medicale din sistemul public de sănătate, complet automatizat, înființat la Spitalul Judeţean din Oradea. Proiectul a fost finanțat prin Programul Interreg Ro-Hu 2019-2022 și a avut o valoare de două milioane de euro.
De la Oradea, Alexandru Rafila a vorbit și despre evoluția infectărilor cu SARS-C0V-2 și despre apariția unui eventual nou val de Covid, un scenariu pe care nu îl exclude, dar care, consideră el, nu va mai pune probleme sănătății publice și nici sistemului medical din țară.
„Eu am evitat să fiu tranşant, biologia este o ştiinţă în continuă evoluţie. Opinia mea este că vor mai apărea îmbolnăviri, poate chiar un mic val, dar care nu va avea impact asupra sănătăţii publice şi asupra capacităţii de apărare a asistenţei medicale”, a declarat Alexandru Rafila.
Ministrul a adăugat că infecția va deveni, în cele din urmă, o viroză sezonieră.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Dar asta nu înseamnă că anumite persoane vulnerabile, care nu au fost protejate prin vaccinare, nu vor fi la risc. Încet-încet, această infecţie se transformă într-o viroză sezonieră şi, dacă va exista un nou val, el nu va pune probleme. Acum avem experienţă, suntem organizaţi şi am dezvoltat serviciile ambulatorii care previn supraîncărcarea spitalelor, a unităţilor de primiri urgenţe”, a subliniat demnitarul.
Cu câteva zile înainte de declarațiile ministrului Sănătății, Octavian Jurma avertiza că pandemia nu s-a încheiat, virusul SARS-CoV-2 producând noi tulpini „într-un ritm amețitor”, și că un val 6 al pandemiei de Covid nu este doar o posibilitate, ci aproape o certitudine.
„Din păcate, singura pandemie care s-a încheiat este cea din 1918, pentru că cea din 2020 este bine mersi și produce noi tulpini într-un ritm amețitor” – a precizat Octavian Jurma, într-o analiză publicată pe o platformă de social media.
Potrivit specialistului, de la data de 8 martie 2022 și până în prezent, „pandemia a produs zeci de noi variante ale armelor sale (virușii) dintre care trei au acum popriile ramuri”.