România construiește un nou spital oncologic, la Timișoara. De unde vin banii pentru finanțarea investiției

Ana Anitoiu 10.09.2022, 08:03
România construiește un nou spital oncologic, la Timișoara. De unde vin banii pentru finanțarea investiției

România construiește un nou spital oncologic, la Timișoara. Ministrul Sănătății, medicul Alexandru Rafila, a spus, vineri, de unde vin banii pentru finanțarea acestei investiții. Oficialul a precizat că este necesară actualizarea studiului de fezabilitate.

Ministrul Sănătății, despre necesitatea unui nou spital oncologic în țară

Ministrul Sănătății a spus că există o recomandare de dezvoltare a unor astfel de centre de excelență ce să ofere toate tipurile de servicii de care au nevoie pacienții neoplazici. Alexandru Rafila a adăugat că este normal ca aceste centre să există în orașele universitare importante, iar populația arondată să reprezinte, la nivelul unei ţări, cel mult cinci milioane de locuitori la un astfel de centru.

„E clar că, pe lângă cele 3 existente deja, al patrulea, cel de la Timişoara, este necesar şi sper că aceia care lucrează la actualizarea fostului studiu de fezabilitate care a expirat în urmă cu 2 ani să reuşească să rezolve acest studiu

şi să ţină cont de realităţi şi să depună un studiu de fezabilitate care să intre pe lista proiectelor spitaliceşti care intră în procedura de evaluare, mai ales că discutăm de o patologie prioritară, impactul cancerului la nivel global este extrem de mare”, a spus Alexandru Rafila, într-o conferinţă de presă susţinută la Timişoara.

Ministrul Sănătății a mai spus că este vorba despre o patologie ce în prezent începe să devină tratabilă și cu revenirea pacienților la o viață normală. Alexandru Rafila a adăugat că este bine să existe astfel de centre în țară și că Timișoara are toate premisele să beneficieze de unul.

Romania construieste un nou spital oncologic, la Timisoara
Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila. Foto: Inquam Photos/ Ilona Andrei

De unde vin banii pentru un nou spital oncologic

Întrebat de unde ar putea proveni banii pentru construirea unui nou spital oncologic, medicul Alexandru Rafila a spus că fondurile necesare sunt prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„Noi avem un PNRR, el alocă o anumită sumă de bani, din care trebuie să facem cel puţin 25 de astfel de centre. Suma totală este 1,7 miliarde. Avem o listă pe care am găsit-o la Ministerul Sănătăţii şi trebuie să alegem, pe baza unor criterii obiective, care vor fi agreate cu Comisia Europeană, trebuie să alegem 25 din lista de 49.

M-aş bucura ca Timişoara să aibă un proiect care să poată să fie evaluat, după care, având în vedere că discuţi de un interes cel puţin regional, cred că există toate elementele ca acest lucru să se întâmple”, a mai spus ministrul.

Alexandru Rafila a precizat că termenul de finalizare a acestor investiţii din PNRR este anul 2026, mai puţin de patru ani. Oficialul a adăugat că se va încerca, după finalizarea listei, să se găsească o soluție astfel încât să nu se lungească în mod excesiv procedurile de atribuire a contractelor de proiectare şi de execuţie.

Alexandru Rafila, despre necesitatea unui studiu de fezabilitate

De asemenea, întrebat în ce condiții ar putea pierde acest proiect finanțarea, Alexandru Rafila a spus că un proiect fără un studiu de fezabilitate nu este eligibil. Oficialul a amintit că a existat un astfel de studiu, dar a expirat în anul 2019. Acesta avea o valoare de aproximativ 130 de milioane de lei.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a adăugat că și pe o creștere de 40% a costurilor, generată de modificările de natură economică înregistrate în țară, s-ar menţine eligibilitatea unui astfel de proiect. Însă, acesta trebuie să fie gândit în funcție de nevoi și să fie realist din punct de vedere al costurilor.

Câte paturi ar urma să aibă nou spital oncologic

Conform Hotărârii prin care Guvernul aprobă indicatorii tehnico-economici ai acestui obiectiv de investiţii, Institutul Regional de Oncologie Timişoara ar urma să fie construit pe o suprafaţă de 5,5 hectare şi să aibă 476 de paturi de spitalizare.

Durata de realizare a noului spital oncologic din România este estimată la 36 de luni. Valoarea construcţiei şi a dotării unităţii va fi de peste 500.000.000 de lei. Cancerul reprezintă a doua principală cauză de mortalitate (19,4%), după bolile cardiovasculare, iar Timiş este unul dintre judeţele cu cea mai mare rată a afecţiunilor oncologice din țară, cu peste 15.000 de pacienţi luaţi în evidenţă.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...