România, amenințată direct de la Moscova. „Nu va rămâne fără răspuns”. Discurs dur al oficialilor ruși

Ana Anitoiu 23.02.2023, 15:02
România, amenințată direct de la Moscova. „Nu va rămâne fără răspuns”. Discurs dur al oficialilor ruși

România a fost amenințată direct de la Moscova. Purtătoarea de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, a reacționat cu un discurs dur după o decizie pe care au luat-o autoritățile române.

Decizia autorităților române ce a deranjat Moscova

Purtătoarea de cuvânt al MAE rus, Maria Zaharova, a reacționat în urma deciziei autorităților române de a suspenda activitățile Centrului Rus de Știință și Cultură din Capitală. Ministerul Afacerilor Externe al României l-a convocat marți, 21 februarie, pe Ambasadorul rus la București, Valery Kuzmin, și l-a informat cu privire la această hotărâre.

„Decizia autorităților române de a suspenda activitățile Centrului Rus pentru Știință și Cultură din București este, ca să spunem ușor, dezamăgitoare, deși pe fondul isteriei anti-ruse care a cuprins Uniunea Europeană, cu siguranță nu poate fi numită surpriză.

Respingem categoric acuzația că acesta – Centrul Rus de Știință și Cultură – este un „instrument de propagandă”. Deși, bineînțeles, îmi pare rău, am uitat. Institutul Goethe sau British Council reprezintă o „putere soft”. Iar Rossotrudnichestvo sau Institutul Confucius reprezintă „propagandă”. Ne-am prins. O gradație clară. O diviziune evidentă. Nu, nu funcționează și nu va funcționa în acest fel”, a declarat Maria Zaharova.

Purtătoarea de cuvânt a adăugat că activitățile Centrului Rus de Știință și Cultură au fost și rămân orientate mai ales către consolidarea legăturilor culturale și umanitare dintre Rusia și România, găzduind evenimente culturale, educaționale și sociale, expoziții de artă, prezentări ale regiunilor rusești, forumuri, conferințe, saloane de carte, proiecții de filme și concerte.

Centrul Rus de Stiinta si Cultura de la Bucuresti
Centrul Rus de Stiinta si Cultura de la Bucuresti

Amenințarea de la Moscova la adresa României

Totodată, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe din Rusia a spus câteva cuvinte ce au sunat ca o amenințare la adresa României, după ce le-a adresat o întrebare autorităților române, la aproape un an de când liderul rus Vladimir Putin a declanșat războiul din Ucraina.

„Am o întrebare pentru autoritățile române – ce este în neregulă cu asta? Propagandă în sensul de a înțelege cuvântul „promovare”? Când a fost vreodată rău? Propaganda este rea atunci când este o îmbinare a statelor și a presei independente.

Atunci când prin intermediul presei independente unele organisme (statale sau non-statale), suprimând esența independentă a jurnalismului, încep să promoveze un singur punct de vedere, suprimând orice altceva. În acest sens, propaganda este inacceptabilă”, a spus Maria Zaharova.

„Demersul Bucureștiului nu va rămâne fără răspuns. Sunt sigur că ei înțeleg asta în mod clar. Cu atât mai ciudată este dorința autorităților române de a elimina unul dintre puținele canale de comunicare rămase.”, a adăugat ea.

Maria Zaharova a mai menționat că Moscova consideră că cererea de suspendare a activităților Centrului Rus de Știință și Cultură de la București reprezintă un alt pas ce vizează „curățarea” spațiului informațional, o modalitate de a-i priva pe cetățenii români de accesul la un punct de vedere alternativ ce „reflectă realitatea” și evidențiază „absurdul agresiv al propagandei NATO-UE”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...