România ajunge din urmă Cehia la producția de bere. Pe ce loc suntem în Europa

Raluca Juncu 07.08.2020, 14:16
România ajunge din urmă Cehia la producția de bere. Pe ce loc suntem în Europa

În 2019, statele din Uniunea Europeană au produs 34 de miliarde de litri de bere cu alcool, producția de la nivelul uniunii fiind echivalentul a aproximativ 77 de litri pe cap de locuitor, arată datele furnizate de Eurostat. Câți litri s-au produs în România?

Ce loc ocupă România, în topul producătorilor de bere din UE

Deși România nu se numără printre primii cinci mari producători de bere din UE, țara noastră rămâne un jucător important în această industrie. Anul trecut, România a fost a opta țară din blocul comunitar ca nivel de producție, cu 1,73 de miliarde de litri de bere cu alcool. România este cu un pas în spatele cehilor, cunoscuți în Europa Centrală și de Est pentru celebrele sale branduri de bere pragheză.

Germania conduce detașat topul, fiind țara care deține 23% din producția totală de bere din UE, cu opt miliarde de litri de bere.

Topul celor mai mari producători de bere din UE

  • Germania- 8 miliarde de litri de bere
  • Polonia – 3,9 miliarde de litri de bere
  • Spania -3,9 miliarde de litri de bere
  • Olanda- 2,5 miliarde de litri de bere
  • Belgia – 2,4 miliarde de litri de bere
  • Franța- 2 miliarde de litri de bere
  • Cehia- 1,9 miliarde de litri de bere
  • România- 1,73 miliarde de litri de bere

Față de anul 2018, Lituania este țara din UE carea înregistrat cea mai mare creștere ca nivel de producție pentru berea cu alcool- 7%, urmată de Spania, care a înregistrat o majorare a producției cu 6% și Italia, cu 5%.

România, consum de bere mai scăzut, în contextul pandemiei

Consumul de bere din România a scăzut în lunile martie-mai cu aproximativ 10%, în contextul restricițiilor impuse de pandemia de COVID-19, de la nivel local, arată datele furnizate de Asociația Berarii României.

„Producătorii de bere observă cu îngrijorare situaţia din sectorul Horeca şi, implicit, din industria berii. Primele luni ale anului nu au fost unele bune pentru industria berii, iar impactul cel mai puternic se va resimţi în trimestrul al treilea al anului care, în mod obişnuit, este vârful de sezon pentru bere, dar care depinde mult de condiţiile de operare din industria ospitalităţii.

De aceea este esenţială implementarea programelor de investiţii anunţate de autorităţi şi a strategiilor de susţinere pentru sectorul Horeca, inclusiv prin facilitarea extinderii teraselor pe spaţiile publice, prin deciziile autorităţilor locale sau prin permiterea funcţionării unor locaţii temporare de tip food trucks sau baruri mobile”, spune Julia Leferman, diector general Asociaţia Berarii României, potrivit zf.ro.

În 2019, volumul pieței de bere din România s-a majorat cu 0,4%, cu un nivel aproape similar cu cel înregistrat în anul anterior, ajungând la 16,7 milioane de HI, mai transmite aceeași sursă.

Sursa foto: unsplash.com 

Urmăriți Impact.ro și pe