România, afectată direct de războiul din Ucraina. Costul la care românii nu se gândeau

11 04. 2022, 11:26

Potrivit unui raport de ultimă oră, care analizează efectele războiului din Ucraina asupra economiilor Europei de Est, Banca Mondială estimează o frânare a economiei României. Aceasta va înregistra un avans modest în 2022, de doar 1,9% față de estimarea din ianuarie care era de 4,3% în ianuarie.

Economia României va înregistra un avans modest în 2022

În raport se mai arată că în România ar urma să înregistreze o inflație de 9,8% în acest an și 5,3% anul viitor, iar forța economiei României va depinde de evoluția noilor variante ale COVID-19 și de războiul din regiune.

Esențială pentru o dezvoltare durabilă și ecologică va fi capacitatea României de a absorbi fondurile UE. Presiunile asupra inflației din partea sectorului energetic și a piețelor alimentare pun la încercare redresarea și necesită acțiuni echilibrate din partea BNR. O reducere substanțială a deficitului fiscal în 2022 este improbabilă, pentru că guvernul va trebui să susțină redresarea economică, susținând în același timp și stabilizarea macroeconomică. Pe termen mediu, deficitul va urma o tendință descendentă, dar este probabil să rămână peste 3 la sută din PIB, informează Digi24.

În plus, Banca Mondială se aşteaptă ca rata sărăciei să scadă doar uşor până la 10,1% în 2022, urmând să revină la nivelul de dinaintea crizei în 2024.

Inflație

Creșterea prețurilor la alimente și energie, precum și scăderea remitențelor ar putea însemna o redresare mai îndelungată pentru segmentele vulnerabile ale populației.

Prelungirea războiului ar putea conduce la o accentuare a sărăciei

Un război prelungit în Ucraina ar putea să conducă la o accentuare a sărăciei pe termen scurt, arată raportul Băncii Mondiale.

Pentru 2022, creșterea în regiunea Europei Centrale, care cuprinde Bulgaria, Croația, Ungaria, Polonia și România, va fi redusă la 3,5%, de la 4,7% anterior, din cauza afluxului de refugiați, a creșterii prețurilor materiilor prime și a deteriorării încrederii care afectează cererea.

Nu în ultimul rând Fitch Ratings, una dintre cele mai importante agenții de rating din lumea, a confirmat ratingul suveran al României la „BBB minus” cu perspectivă negativă. „BBB minus” este ultima notă din categoria „investment-grade”-  recomandat pentru investiţii.

Fitch Ratings prevede o încetinire a creșterii economice în 2022, precum și un deficit bugetar mai mare decât cel prognozat.