Țara adusă în pragul falimentului din cauza coronavirusului. Jumătate de milion de persoane trăiesc sub limita sărăciei

Beatrice Dumitru 03.01.2022, 12:13
Țara adusă în pragul falimentului din cauza coronavirusului. Jumătate de milion de persoane trăiesc sub limita sărăciei

O cunoscută țara se confruntă cu o criză financiară și umanitară din ce în ce mai mare, de aceea există temeri că ar putea intra în faliment în 2022, pe măsură ce inflația crește la niveluri record. O jumătate de milion de oameni s-a scufundat în sărăcie de când a izbucnit pandemia de coronavirus, prețurile mari forțându-i să cumpere tot mai puține produse alimentare.

Țara se află în starea de urgență economică

Pentru colapsul cu care se confruntă țara este acuzat guvernul, deoarece nu a avut un răspuns la criza provocată de apariția Covid-19 și la închiderea turismului. De asemenea, oamenii sunt nemulțumiți de cheltuielile guvernamentale mari și de reducerile de impozite care erodează veniturile statului, de rambursări masive de datorii către China și rezervele valutare la cele mai scăzute niveluri din ultimii zece ani.

Între timp, inflația a fost stimulată după ce guvernul a tipărit bani pentru a plăti împrumuturile interne și obligațiunile străine. Banca Mondială estimează că 500.000 de persoane au ajuns sub pragul sărăciei de la începutul pandemiei, echivalentul a cinci ani de progres în lupta împotriva sărăciei. În acest context, țara este în pragul falimentului. 

Țara adusă în pragul falimentului din cauza coronavirusului. Jumătate de milion de persoane trăiesc sub limita sărăciei
Sri Lanka este în pragul falimentului. Sursa foto: Unsplash / Jaromír Kavan

Sri Lanka este țara afectată de pandemie, unde inflația a atins un nivel record de 11,1% în noiembrie, iar creșterea prețurilor a făcut ca pentru multe persoane produsele alimentare să devină inaccesibile. În Sri Lanka a fost declarată starea de urgență economică, armata a primit puterea de a se asigura că articolele esențiale, inclusiv orezul și zahărul, se vând la prețurile stabilite de guvern, informează The Guardian. 

Sri Lanka, datorie uriașă către China

Pierderea locurilor de muncă și a veniturilor din turism, care contribuie, de obicei, cu peste 10% la PIB-ul țării, au dus la această situație de criză.  Peste 200.000 de oameni din sectoarele de călătorie și turism și-au pierdut mijloacele de existență din cauza coronaviruslui, potrivit Consiliului Mondial pentru Călătorii și Turism. Situația s-a înrăutățit atât de mult încât s-au format cozi lungi la biroul de pașapoarte, deoarece una din patru persoane din Sri Lanka, majoritatea tineri intelectuali vor să părăsească țara.

Una dintre cele mai presante probleme pentru Sri Lanka este povara uriașă a datoriei externe, în special față de China, căreia îi datorează mai mult de 5 miliarde de dolari, iar anul trecut a mai cerut un împrumut suplimentar de 1 miliard de dolari.

În următoarele 12 luni, Sri Lanka va trebui să ramburseze aproximativ 7,3 miliarde de dolari în împrumuturi interne și externe, inclusiv o rambursare a obligațiunilor suverane internaționale de 500 de milioane de dolari, în ianuarie. Dar rezervele de valută ale țării erau în luna noiembrie 2021 de doar 1,6 miliarde de dolari.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...