România, afectată direct de războiul din Ucraina. Costul la care românii nu se gândeau

Mihnea Tălău 11.04.2022, 11:26
România, afectată direct de războiul din Ucraina. Costul la care românii nu se gândeau

Potrivit unui raport de ultimă oră, care analizează efectele războiului din Ucraina asupra economiilor Europei de Est, Banca Mondială estimează o frânare a economiei României. Aceasta va înregistra un avans modest în 2022, de doar 1,9% față de estimarea din ianuarie care era de 4,3% în ianuarie.

Economia României va înregistra un avans modest în 2022

În raport se mai arată că în România ar urma să înregistreze o inflație de 9,8% în acest an și 5,3% anul viitor, iar forța economiei României va depinde de evoluția noilor variante ale COVID-19 și de războiul din regiune.

Esențială pentru o dezvoltare durabilă și ecologică va fi capacitatea României de a absorbi fondurile UE. Presiunile asupra inflației din partea sectorului energetic și a piețelor alimentare pun la încercare redresarea și necesită acțiuni echilibrate din partea BNR. O reducere substanțială a deficitului fiscal în 2022 este improbabilă, pentru că guvernul va trebui să susțină redresarea economică, susținând în același timp și stabilizarea macroeconomică. Pe termen mediu, deficitul va urma o tendință descendentă, dar este probabil să rămână peste 3 la sută din PIB, informează Digi24.

În plus, Banca Mondială se aşteaptă ca rata sărăciei să scadă doar uşor până la 10,1% în 2022, urmând să revină la nivelul de dinaintea crizei în 2024.

Rata anuala a inflatiei
Inflație

Creșterea prețurilor la alimente și energie, precum și scăderea remitențelor ar putea însemna o redresare mai îndelungată pentru segmentele vulnerabile ale populației.

Prelungirea războiului ar putea conduce la o accentuare a sărăciei

Un război prelungit în Ucraina ar putea să conducă la o accentuare a sărăciei pe termen scurt, arată raportul Băncii Mondiale.

Pentru 2022, creșterea în regiunea Europei Centrale, care cuprinde Bulgaria, Croația, Ungaria, Polonia și România, va fi redusă la 3,5%, de la 4,7% anterior, din cauza afluxului de refugiați, a creșterii prețurilor materiilor prime și a deteriorării încrederii care afectează cererea.

Nu în ultimul rând Fitch Ratings, una dintre cele mai importante agenții de rating din lumea, a confirmat ratingul suveran al României la „BBB minus” cu perspectivă negativă. „BBB minus” este ultima notă din categoria „investment-grade”-  recomandat pentru investiţii.

Fitch Ratings prevede o încetinire a creșterii economice în 2022, precum și un deficit bugetar mai mare decât cel prognozat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...