România a plătit dobânzi record: 8,6 miliarde de lei, datoria publică în 2021. Ce deficit bugetar avem

Nicu Stan 20.08.2021, 14:13
România a plătit dobânzi record: 8,6 miliarde de lei, datoria publică în 2021. Ce deficit bugetar avem

Guvernul României a plătit în prima jumătate a anului dobânzi record de 8,6 miliarde de lei, în contextul în care datoria publică a explodat anul trecut, cu un deficit bugetar de 102 miliarde de lei. Chiar și așa statul a continuat și în acest an cu un deficit foarte înalt, care ar ajunge de la 80 miliarde lei la circa 83 miliarde lei.

România, deficit bugetar de 80 de miliarde de lei. Câte miliarde am platit doar pentru dobânzi în acest an

România a plătit în prima parte a acestui an dobânzi record de 8,6 miliarde de lei. De asemenea, datoria publică a țării a explodat anul trecut, cu un deficit bugetar de 102 miliarde de lei. Chiar și așa, statul continuă și în acest an cu un deficit foarte ridicat, care se duce de la 80 miliarde lei la aproape 83 miliarde lei în urma rectificării bugetare.

În plus, statul face în continuare planuri pentru cheltuieli, cum ar fi Programul Național de Investiții Anghel Salingy, care va avea un buget de 50 de miliarde de lei în perioada 2021-2028.

Romania are un deficit bigetar in primele sase luni de 33,8 miliarde lei
Romania are un deficit bigetar in primele sase luni de 33,8 miliarde lei

Cât au fost dobânzile plătite de România anul trecut

Astfel, pentru întregul an 2021, cheltuielile cu dobânzile și comisioanele pentru datoria publică guvernamentală sunt estimate la 16,63 miliarde lei, considerată o sumă record pentru România, scrie profit.ro.

Totodată, în primele șase luni ale anului 2020, dobânzile s-au ridicat la 8,35 miliarde de lei, iar pentru întregul an la 13,9 miliarde lei. De asemenea, veniturile bugetului în primele șase luni ale anului 2021 au fost de 176,38 miliarde lei, în timp ce cheltuielile sunt de 210,19 miliarde lei, rezultând astfel un deficit de 33,8 miliarde lei.

Statul s-a îndatorat cât jumătate din PIB

De asemenea, conform datelor publicate de Ministerul Finanțelor, nivelul îndatorării statului s-a situat la 49,5% din PIB în luna iunie, în scădere ușoară de la 49,7% în luna precedentă.

În plus, pragul de 50% a fost, probabil, depășit în luna iulie, lună pentru care ministerul Finanțelor nu a publicat date, după ce guvernul a împrumutat la începutul lunii 3,5 miliarde de euro, ceea ce înseamnă 17,2 miliarde lei, din piața externă. Astfel, ieșirea pe piața externă a fost motivată și de nevoia de a-și acoperi necesarul de finanțare în contextul unor luni în care România a împrumutat mai greu de pe piața internă.

Pe ce se bazează guvernul

Guvernul, din declarațiile oficialilor săi, contează, pentru a ține îndatorarea sub control, pe fondul creșterii accelerate a nivelului PIB nominal în 2021, determinată de evoluția economică, precum și de inflația accelerată.

Nivelul de 50% al datoriei publice poate reprezenta un motiv în plus pentru înghețarea unor cheltuieli din bani publici, cum ar fi cele cu salariile, anul viitor.

Urmăriți Impact.ro și pe