Rolul crucial al Bulgariei în războiul din Ucraina. Țara vecină a acționat pe ascuns încă de la debutul conflictului, reacția oficialilor de la Sofia

Ana Anitoiu 18.01.2023, 21:11
Rolul crucial al Bulgariei în războiul din Ucraina. Țara vecină a acționat pe ascuns încă de la debutul conflictului, reacția oficialilor de la Sofia

Bulgaria a jucat un rol crucial în războiul din Ucraina. Țara ce se învecinează la sud cu România a acționat pe ascuns încă de la începutul conflictului declanșat de liderul rus Vladimir Putin pe 24 februarie. Oficialii de la Sofia au reacționat la afirmațiile ce au fost făcute la adresa lor.

Ce rol important a jucat Bulgaria în războiul din Ucraina

Publicațiile Die Welt şi POLITICO au scris o amplă investigație referitoare la primele luni ale războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina, pe 24 februarie 2022. Printre altele, jurnaliștii au scris că Bulgaria a ajutat armata ucraineană, primăvara trecută, când aceasta era cât pe ce să rămână fără combustibil și muniție pentru armele sale de fabricație sovietică.

„Estimăm că în jur de o treime din muniția de care armata ucraineană a avut nevoie în prima fază a războiului a venit din Bulgaria”, a declarat fostul premier bulgar Kiril Petkov pentru Die Welt.

De asemenea, motorina pe care Bulgaria a furnizat-o Ucrainei a venit din țiței procesat la o rafinărie rusească de la Marea Neagră, ce aparținea la acea vreme companiei Lukoil.

„Bulgaria a devenit unul dintre cei mai mari exportatori de motorină către Ucraina și în anumite momente a acoperit 40% din nevoia Ucrainei”, a spus fostul ministru bulgar de Finanțe Assen Vassilev, aceste afirmații fiind confirmate de ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba.

Rusia ar avea informatori în serviciul de contraspionaj al Bulgariei
Kiril Petkov

Reacția oficialilor din Bulgaria

În urma acestor dezvăluiri, fostul prim-ministru Kiril Petkov a spus că este foarte important de precizat că nu au existat exporturi directe de muniţie către Ucraina.

„Trebuie spus clar că nu a existat niciun export direct către Ucraina. Partenerii noştri din Polonia, România, SUA şi Regatul Unit au cumpărat arme produse de industria bulgară. Da, unele au ajuns la armata ucraineană, dar aceasta nu pentru că Bulgaria le-a exportat, ci pentru că Ucraina le-a importat de la partenerii noştri.

Desigur, suntem bucuroşi că titlul reportajului spune că Bulgaria a avut un rol crucial şi că a fost de partea corectă a istoriei”, a spus Kiril Petkov.

De asemenea, ministrul bulgar Apărării în Guvernul Petkov, Stefan Ianev, a declarat că reportajul despre livrările bulgare de muniţii către Ucraina nu dezvăluie informații noi.

„Nu voi comenta informaţii care au apărut în mod repetat în presa de ştiri bulgară. Nu văd nicio noutate aici.

Aşa cum am mai spus, când este vorba despre afaceri, este normal ca industria bulgară de apărare să caute pieţe şi să-şi vândă produsele pe aceste pieţe, chiar şi atunci când este război şi acestea devin pieţe foarte profitabile”, a fost reacția lui Stefan Ianev, acum lider al partidului Ascensiunea Bulgară.

La rândul lui Daniel Mitov, din partidul GERB-UDF, a declarat că Bulgaria ar fi trebuit să spună deschis că furnizează arme Ucrainei, pentru că în acest fel ar fi putut folosi programele de asistenţă ale NATO.

De ce refuză să mai cânte Angela Similea?
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...