VIDEO EXCLUSIV

Rolul care a scos-o din anonimat pe Ilinca Goia, stăpâna casei din „Lia, soția soțului meu!”: „Am avut mare noroc, am fost zărită de foarte tânără de cine trebuia”. VIDEO EXCLUSIV

Andreea Archip 13.01.2023, 17:37

Cu o vastă experienţă în teatru şi film, Ilinca Goia a revenit pe micul ecran în serialul “Lia, soția soțului meu”, difuzat în fiecare joi, la Antena 1, de la 20.30. Actrița și-a adjudecat unul dintre personajele cheie din desfășurarea acțiunii. Ilinca o interpretează pe Otilia Bădescu, mama lui Alice (Ioana Blaj), și se bucură de rolul de stăpână a casei şi din această poziţie, acţiunile ei ajung să se răsfrângă asupra mai tuturor celor implicaţi. În interviul exclusiv, acordat pentru Impact.ro, celebra actriță ne-a spus că și-a dorit această meserie din copilărie și că, la început de drum, a avut norocul să fie remarcată de oameni importanți din teatru și film.

Rolul care a scos-o din anonimat pe Ilinca Goia

Actrița Ilinca Goia a mai lucrat cu Ruxandra Ion, în urmă cu 15 ani, în serialul “Lacrimi de iubire” (Acasă TV). Datorită producătoarei, celebra actriță s-a alăturat și noului proiect de la Antena 1.

Impact.ro: Reveniți pe micul ecran după o pauză de 15 ani. A fost dorința dumneavoastră, ați refuzat ofertele primite de-a lungul timpului sau v-ați canalizat mai mult energia în teatru și în film?

Ilina Goia: A treia variantă, mi-am canalizat energia în teatru, film.

Rolul care a scos-o din anonimat pe Ilinca Goia
Rolul care a scos-o din anonimat pe Ilinca Goia

Ce v-a determinat să vă alăturați serialului “Lia, soția soțului meu”?

Toată anvergura, adică mi-a plăcut rolul, mi s-a părut potrivit pentru mine, mi s-a părut că am ce să caut aici, mi-au plăcut toți tinerii care mă înconjoară și oamenii din spatele camerei, mi-a plăcut cam tot și scenariul în primul rând.

Cum este să lucrați din nou cu doamna Ruxandra Ion, cu care ați lucrat și acum 15 ani, în “Lacrimi de iubire’’?

Nu mai știam câți ani au trecut de atunci. Cum să fie, este un gir al profesionalismului și al siguranței că publicul o să ne urmărească. A fost foarte important pentru mine că este Ruxandra.

Cât de diferit este rolul pe care îl interpretați în acest serial față de dumneavoastră din viața de zi cu zi?

Foarte diferit. Otilia Bădescu este un rol de altă categorie de vârstă decât a mea și alt fel de atitudine, în general, în viață și pentru ea însăși. Este o persoană foarte autoritară, cam dură, are pusee manipulative, dar în același timp foarte dedicată și iubitoare pentru familia ei, pentru cămin, pentru cei din inima ei. Este o persoană conservatoare. Deci tot ce v-am spus până acum nu prea se potrivește cu mine, în afară de iubirea pentru copil și familie, dar avem de învățat una de la alta. Cred și eu de la ea, dar și ea de la mine. Și sper, chiar îmi doresc ca Otilia Bădescu să îmi folosească și mie, nu doar eu ei.

De ce ați optat pentru meseria de actriță? Vă doreați să ajungeți ca o anumită actriță pe care o aveați model în copilărie?

Am crescut cu anumite efigii în minte, acum mă gândesc numai la Meryl Streep, la Ingrid Bergman, dar sunt mult mai multe. Apoi mi-am găsit mentorii potriviți și atunci am aflat că la 5 ani am decis bine să mă fac actriță. Mi s-a părut mie că actorii au o libertate interioară și o putere de a se juca și o forță a gândului și o noblețe, o rasă interioară. Și sper că nu m-am înșelat.

Care a fost rolul care v-a scos din anonimat? Mă gândesc că orice tânăr actor trebuie să demonstreze că e bun, să iasă în evidență cumva.

Am avut mare noroc, am fost zărită de foarte tânără de cine trebuia. Am avut o mână, ca o aură deasupra capului, a primului meu profesor de teatru, Cătălin Naum, de la Teatrul Studențesc Podul, care a format multe generații de actori. El mi-a dat rolul Julieta și atunci, la 18 ani, cât aveam eu atunci, și jucam Julieta.

Ilinca Goia a picat admiterea la Teatru în primul an

Deci erați studentă?

Nu, nici măcar. Am intrat în timp ce jucam Julieta. M-a văzut Dan Pița și mi-a dăruit un rol în “Rochia albă de dantelă”, deci am avut întâlniri din frageda tinerețe de oameni importanți, care m-au zărit și mi-au dăruit roluri care m-au propulsat.

Întâlnirea cu Cătălin Naum a avut loc în perioada liceului?

Imediat după ce am terminat liceul. Dădusem la Teatru prima oară și picasem prima sub linie, ceea ce era o mare izbândă pe vremea aceea, pentru că erau 4 locuri și 366 de candidate. După ce am picat prima sub linie, m-am dus la Teatrul Studențesc Podul și am făcut teatru cu Cătălin Naum un an de zile, până când am intrat în 1988.

Sunteți o persoană foarte frumoasă. În meseria asta, frumusețea a fost un atu sau, dimpotrivă, ați simțit dezavantaje legate de acest aspect? Poate invidii?

Nu știu, nu vreau să îmi amintesc acum. Probabil că a fost un atu. Cred că e mai important cu ce îți mobilezi gândul, adică frumusețea interioară, dacă poți s-o întărești, să o solidifici.

Fiul dumneavoastră vă calcă pe urme?

Băiatul meu a făcut teatru în perioada copilăriei, de la 8 la 12 ani, după aceea s-a axat pe muzică, apoi pe fotografie, acum s-a întors la muzică. E un artist și el, dar în alt domeniu decât actoria.

Urmăriți Impact.ro și pe