VIDEO

Roboții care culeg fructe trădează viitorul tehnologizat al agriculturii, alți oameni care își pierd locul de muncă

Gabriel Peneș 28.11.2022, 10:48
Roboții care culeg fructe trădează viitorul tehnologizat al agriculturii, alți oameni care își pierd locul de muncă

Roboții care culeg fructe trădează viitorul tehnologizat al agriculturii. Nu mai este de mult o noutate robotizarea tot mai accentuată în multe domenii industriale. Dar, tehnologia tinde să înlocuiască forța de muncă umană chiar și în agricultură, acolo unde ne așteptam ca unele lucruri să nu se schimbe. Totuși, experții au dezvoltat roboți ce sunt capabili să culeagă fructe, legume sau chiar să sape via ori să cosească fânul.

Roboții care culeg fructe trădează viitorul tehnologizat al agriculturii

Tehnologia tinde să concretizeze ceea ce, altădată, părea desprins doar din filmele SF. Roboții sunt prezenți deja în multe domenii industriale, dar ei vor fi, nu peste multă vreme, un înlocuitor al forței de muncă umane chiar și în agricultură.

Specialiștii în robotică au lucrat zeci de ani pentru a crea o mașină care poate culege un fruct din copac și să-l arunce, apoi, într-un coș, fără a-l deteriora. Cercetători din Statele Unite, din Uniunea Euro­pea­nă, din Israel, Japonia, China, Australia etc. au creat deja prototipuri tes­tate în ferme.

Cert este că nivelul cel mai greu a fost depășit: sunt acum, în lume, roboți care își întind brațul, ghidat de senzori, și apucă mărul, roșia, caisa, chiar și bobul de zmeură și depun fructele în coș. Oricum, sunt deja puși la treabă roboți care efectuează alte lucrări agricole. De pildă, robotul Bakus, construit de francezi, sapă via. Robotul OZ sapă, la rândul său, în culturi prășitoare. Mai există un robot care, vă vine să credeți sau nu, cosește fânul.

Alți oameni care își pierd locul de muncă

Demonstrațiile tehnice s-au înmulțit în ultimii ani. De exemplu, există robotul „Robocrop”, dezvoltat în 2019 de compania britanică Fieldwork Robotics, a început în faza de testare, într-o seră. El este specializat în zmeură. Dovada interesului industrial: Bosch s-a alăturat proiectului în 2020, scrie agro-tv.ro.

Locurile de muncă ale „căpșunarilor” vor fi amenințate, nu peste multă vreme, de un alt robot ce poate face același lucru: să culeagă căpșune. Robotul american Traptic reușește să prindă căpșuni fără a le deteriora, prin desprinderea lor de tulpină.

De altfel, el a fost trimis în Portugalia pentru a culege căpșune, specialiștii căutând să sporească viteaza acestora de culegere. Astfel, se dorește ca roboții să ajungă la 4 kilograme culese pe oră sau mai mult de 25.000 de fructe de zmeură pe zi, în condițiile în care un culegător uman culeg 15.000 de boabe într-o zi de lucru standard, de opt ore, conform publicației Lanțul Alimentar.

Productivitatea lor încă rămâne scăzută

De curând, specialiștii de la Centrul de Cercetare Laimburg din Italia au prezentat un robot performant, care nu numai că poate culege mere, dar este dezvoltat pentru a aplica substanțe de protecție a culturilor. Scopul este ca acest robot să îndeplinească cât mai multe sarcini posibile.

De fapt, un robot recoltator concentrează elementele cele mai delicate ale roboticii. Camere ultra-sensibile pentru a recunoaște un fruct copt, robotul trebuie să fie capabil să-l vadă cu precizie, să-l distingă de frunze, să-i analizeze culoarea în aer liber, fără a se lăsa influențat de schimbările de lumină sau de umbre.

Totuși, procesul de înlocuire a oamenilor pentru aceste activități va mai dura. Și asta, pentru că roboții încă nu pot avea productivitatea oamenilor când vine vorba de astfel de acțiuni, cel puțin pentru anumite legume și fructe.

În plus, companiile ce dezvoltă asemenea tehnologii oferă prea puține date despre roboții pe care-i construiesc în acest domeniu. Un studiu al specialiștilor Universității din Melbourne arată că din cei 47 de roboți studiați de cercetătorii australieni, doar 28 au furnizat ratele lor de recoltare. Astfel, acestea pot ajunge la 80% pentru mere, roșii, castraveți. Dar rămân foarte scăzute pentru căpșuni, sau ardei, de exemplu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....