Risc major de epidemie de holeră în orașul ucrainean controlat de Rusia. Semnal de alarmă tras și de șeful OMS

Mihnea Tălău 10.06.2022, 09:55
Risc major de epidemie de holeră în orașul ucrainean controlat de Rusia. Semnal de alarmă tras și de șeful OMS

Ministerul britanic al Apărării a declarat vineri că orașul Mariupol, situat în sudul Ucrainei dar controlat de ocupanții ruși, riscă să fie afectat de o epidemie majoră de holeră, deoarece serviciile medicale sunt deja aproape de colaps.

Risc de holeră în Mariupol

De asemenea, este probabil să existe o lipsă critică de medicamente în Kherson, a precizat Ministerul britanic al Apărării într-o actualizare pe Twitter, transmite Reuters.

Rusia se străduiește să asigure servicii publice de bază pentru populația din teritoriile ocupate, a adăugat acesta.

Luna trecută, Dorit Nitzan, managerul OMS pentru incidentele din Ucraina, a declarat că Mariupol, care este acum controlat de forțele rusești după săptămâni de asediu și bombardamente intense, se numără printre zonele ocupate în care există un risc de holeră.

Mapamondul, amenințat de o nouă epidemie foto - Pixabay

Atacuri asupra sistemului de sănătate

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa a tras marți un semnal de alarmă în ceea ce privește furnizarea de servicii medicale în Ucraina în timpul războiului cu Rusia și a cerut o investigație în cazul a peste 200 de atacuri asupra sistemului de sănătate.

Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa, a declarat că fiecare al treilea pacient are probleme cu accesul la medicamente, unul din cinci pacienți din zona de conflict are nevoie de ajutor psihologic, violența sexuală este în creștere și există riscul apariției unor epidemii de holeră.

Până în prezent, OMS a verificat 226 de atacuri asupra asistenței medicale din Ucraina. Aceasta înseamnă aproape trei atacuri pe zi începând cu 24 februarie. Acestea s-au soldat cu cel puțin 75 de morți și 59 de răniți”, a declarat Kluge în cadrul unei conferințe de presă la Kiev.

Descriind o situație în care astfel de atacuri pot fi comise cu impunitate drept o insultă la adresa dedicării și integrității lucrătorilor din domeniul sănătății, acesta a spus: „Aceste atacuri nu sunt justificabile, nu sunt niciodată OK și trebuie investigate”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...