Putin anulează atacul asupra combinatului siderurgic din Mariupol. Ordonă însă blocadă totală

Mihnea Tălău 21.04.2022, 11:17
Putin anulează atacul asupra combinatului siderurgic din Mariupol. Ordonă însă blocadă totală

Președintele Vladimir Putin a ordonat joi armatei ruse să anuleze planurile de a lua cu asalt uzina Azovstal din orașul portuar ucrainean Mariupol și a declarat că dorește ca aceasta să fie în schimb blocată ermetic în continuare.

„Asaltul propus al zonei industriale nu este necesar”

Putin i-a dat ordinul lui Serghei Șoigu, ministrul său al apărării, care îi spusese anterior lui Putin că peste 2.000 de luptători ucraineni sunt încă ascunși în vasta uzină, care are o mare componentă subterană, informează Reuters.

„Consider că asaltul propus al zonei industriale nu este necesar. Vă ordon să o anulați”, i-a spus Putin lui Shoigu într-o întâlnire televizată la Kremlin.

Putin a declarat că decizia sa de a nu lua cu asalt uzina Azovstal a fost motivată de dorința de a proteja viețile soldaților ruși.

„Nu este nevoie să urcăm în aceste catacombe și să ne târâm în subteran prin aceste instalații industriale. Blocați această zonă industrială astfel încât să nu poată trece nici măcar o muscă”, a mai spus liderul de la Kremlin.

Efort international de evacuare din Mariupol cerut urgent de comandantul ucrainean
Mariupol

Putin vrea să evite o nouă baie de sânge

De asemenea, Putin a făcut apel la luptătorii ucraineni rămași în Azovstal care nu s-au predat încă, spunând că Rusia îi va trata cu respect și va oferi asistență medicală celor răniți.

În combinatului Azovstal din Mariupol, sunt baricadaţi 2.000 de militari ucraineni. Putin speră ca printr-o blocadă asupra zonei industriale îi va determina pe luptători să se predea fără vărsare de sânge.

Rusia a trimis zeci de mii de soldați în Ucraina pe 24 februarie în ceea ce a numit o operațiune specială pentru a degrada capacitățile militare ale vecinului său  din sud și pentru a elimina persoanele pe care le-a numit naționaliști periculoși.

Forțele ucrainene au opus o rezistență aprigă, iar Occidentul a impus sancțiuni radicale Rusiei în încercarea de a o forța să-și retragă forțele.

Cum se împart banii în cuplul lor?
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...