Revoluție în arbitraj. FIFA testează un nou sistem care să depisteze ofsaidul

Andrei Cezar 02.12.2021, 11:29
Revoluție în arbitraj. FIFA testează un nou sistem care să depisteze ofsaidul

Până se introduce sistemul VAR în Liga 1, FIFA trece la un alt nivel și schimbă deja tehnologia. Forul are în vedere implementarea unui nou sistem de analiză video care să depisteze mult mai ușor ofsaidul. Noua tehnologie va fi utilizată pentru prima dată la Cupa Arabă și presupune instalarea unor camere care să urmărească fiecare mișcare a jucătorilor.

Un nou pas către perfecționarea arbitrajului video. FIFA implementeză un nou sistem care să depisteze mai ușor ofsaidul

Forul care guverenează fotbalul la nivel mondial și-a exprimat nemulțuimirea față de actualul sistem de monitorizare video din timpul partidelor. FIFA consideră că analiza pozițiilor de ofsaid reprezintă călcâiul lui Ahile al VAR-ului. De multe ori au fost luate decizii controversate, chiar dacă arbitrii au putut urmări reluări ale fazelor de joc pe monitoare.

Pentru a elimina orice dubiu, FIFA vine însă cu o inovație. Tehnologia care va fi implementată pentru prima dată la Cupa Arabă, presupune montarea unor camere în acoperișurile stadioanelor care vor monitoriza în permanență mișcarea membrelor jucătorilor și vor transmite instant datele eventualelor poziții de ofsaid.

Directorul departamentului pentru tehnologia și inovația fotbalului din cadrul FIFA, Johannes Holzmuller, a explicat cum va funcționa, mai exact, acest nou sistem pe care forul vrea să îl implementeze.

O să avem camere de luat vederi instalate sub acoperișul stadioanelor. Acestea vor urmări mișcarea membrelor jucătorilor și vor transmise informațiile extrase din video către operatori. Calcularea liniei de offside și detectarea momentului pasei vor ajunge acolo aproape în timp real. Operatorul va avea, atunci, posibilitatea să le transmită pe moment informațiile celor din camera VAR. La Cupa Arabă FIFA se va putea valida și confirma informația imediat”, a declarat Johannes Holzmuller, conform FIFA.

Revolutie in arbitraj. FIFA testeaza un nou sistem care sa depisteze ofsaidul

Pierluigi Collina, încrezător în privința noului sistem

Dacă rezultatele vor fi cele așteptate, FIFA se gândește să implementeze acest sistem în tot mai multe competiții, printre care și Campionatul Mondial de anul viitor, din Qatar. Pierluigi Collina, șeful arbitrilor FIFA, dar și unul dintre cei mai apreciați cavaleri ai fluierului din istorie, consideră că noua tehnologie poate aduce un mare plus fotbalului.

Tehnologia este foarte importantă atât în pregătirea jocurilor, cât și în deciziile care se iau pe moment în timpul partidelor. Într-o situație suspectă de offside, hotărârea se ia nu doar după analizarea poziției fotbaliștilor, ci și a modului în care ei s-au mișcat. Tehnologia – de astăzi sau de mâine – poate să tragă o linie pentru offside, însă evaluarea fazelor și a contactelor dintre jucători rămâne în mâinile arbitrului”, a declarat fostul mare arbitru FIFA Pierluigi Collina.

În România, arbitrii sunt instruiți în prezent pentru utilizarea sitemul VAR, care ar putea fi implemantat în Liga 1 abia din sezonul 2022-2023.

Urmăriți Impact.ro și pe