Revoltă în Muntenegru la înscăunarea noului șef al bisericii. A fost nevoie să folosească elicopterul de frica manifestanților

Cristian Cojocaru 05.09.2021, 19:17
Revoltă în Muntenegru la înscăunarea noului șef al bisericii. A fost nevoie să folosească elicopterul de frica manifestanților

O revoltă a avut loc în Muntenegru după ce noul lider al Bisericii Ortodoxe Sârbe a fost înscăunat, în cadrul unei ceremonii care a expus diviziunile din țara balcanică. Au avut loc ciocniri violente cu forțele de ordine.

Înscăunarea noului lider al bisericii a dus la o revoltă în Muntenegru

Forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene împotriva protestatarilor care au aruncat cu pietre și sticle în orașul Cetinje. Muntenegru a luat decizia separării de Serbia în anul 2006, dar biseriva a rămas sub Biserica Ortodoxă Sârbă. Unele persoane, printre care și președintele Munenegrului, văd acest lucru ca pe un simbol al influenței sârbe.

Președintele Milo Djukanovic i-a îndemnat pe protestatari să întrerupă inaugurarea lui Joanikije II în poziția clericală de vârf, cunoscut sub numele de mitropolit al Muntenegrului și arhiepiscop de Cetinje. Sâmbătă, sute de protestatari au înființat baricade pentru a bloca accesul la Cetinje și demonstrațiile au fost continuate până duminică când a avut loc ceremonia.

Poliția a arestat câteva zeci de persoane în cadrul acestor manifestații, inclusiv un consilier al președintelui. Cel puțin 20 de persoane au fost rănite, a raportat AFP.

„Suntem în baricade pentru că ne-am săturat ca Belgradul să nege națiunea și să ne spună care sunt drepturile noastre religioase. Toate obiectele religioase (bisericile) construite în Muntenegru aparțin oamenilor de aici și statului Muntenegru”, a declarat protestatoarea Andjela Ivanovic pentru Reuters, referindu-se la capitala Serbiei.

revoltă muntenegru
Mai multe baricade au blocat drumul de acces

Episcopul a fost transportat cu elicopterul

Pentru a evita baricadele instalate de protestatari, episcopul Joanikije a fost transportat până la mănăstirea din Cetinje cu elicopterul. Baricadele au blocat în cursul zilei de sâmbătă accesul drumului către sediul Bisericii Ortodoxe Sârbe. Din imaginile difuzate de mai multe agenții de presă reiese faptul că episcopul împreună cu patriarhul au coborât din elicopter pe peluza mănăstirii.

Totodată, în zonă a fost stabilită o zonă de securitate pentru a proteja scurta ceremonie de înscăunare. Diviziunile asupra influenței sârbe se extind până la vârful conducerii politice a Muntenegrului, prim-ministrul pro-sârb Zdravko Krivokapic marcând protestele drept „acte teroriste”.

Președintele Djukanovic încearcă să se resemneze cu  înfrângerea pe care a suferit-o Partidul Democrat al Socialiștilor (PDS) la alegerile parlamentare de anul trecut, care a venit după ce a promovat legislația care ar fi permis statului să revendice proprietatea Bisericii. Această mișcare a avut de suferit atunci când Biserica a militat pentru opoziție, împingând PDS de la putere pentru prima dată după trei decenii.

Muntenegrenii care se identifică ca etnici sârbi reprezintă aproximativ o treime din populația țării de 630.000 de persoane, potrivit ultimelor date ale recensământului. Majoritatea muntenegrenilor sunt membri ai Bisericii Ortodoxe Sârbe, indiferent de etnie.

Urmăriți Impact.ro și pe