Înghesuială mare la moaștele Sf. Parascheva. Peste 9200 de oameni au fost prezenți, într-o singură zi, în condiții de pandemie

Mihai Roșoiu / 15.10.2020, 10:57
Înghesuială mare la moaștele Sf. Parascheva. Peste 9200 de oameni au fost prezenți, într-o singură zi, în condiții de pandemie

Înghesuială mare la moaștele Sf. Parascheva. 9200 de oameni au fost prezenți, într-o singură zi de pelerinaj, un record absolut în plină pandemie. În ciuda creșterii alarmante a cazurilor de infectare cu noul coronavirus, lumea s-a năpustit la moaște.

Mii de oameni s-au înghesuit la moaștele Sf. Parascheva

Pericolul infectării cu noul coronavirus nu i-a speriat pe ortodocșii, care au vrut să fie aproape de moaștele Sfintei Parascheva. Potrivit informațiilor oficiale, peste 9000 de oameni au fost prezenți într-o singură zi.

Înghesuială mare la moaștele Sf. Parascheva
Înghesuială mare la moaștele Sf. Parascheva

Miercuri, racla în care se află moaștele Sfintei Parascheva a fost scoasă în curtea Mitropoliei din Iași pentru ca toți cei prezenți să se poată ruga. Oamenii nu au ținut cont de recomandările autorităților. În ciuda avertismentelor repetate, credincioșii nu s-au dat în lături și au mers să sărute moaștele.

„La acest moment, pelerinii au acces la raclă prin dispozitivul de siguranță, deplasarea efectuându-se în cadrul unui culoar pentru a se putea sta la rând cu respectarea distanței între credincioși. Voluntarii împart măști de protecție persoanelor care intră în culoar, asigurându-se o comunicare constantă cu privire la necesitatea purtării măștii și a respectării distanțării fizice”, au anunțat jandarmii pe parcursul zilei de ieri.

Racla a ajuns înapoi, în Catedrala Mitropolitană

După ziua de ieri, cea mai importantă a evenimentului, catedrala a fost adusă înapoi, în interiorul lăcașului de cult. Oficialii Bisericii Ortodoxe au făcut anunțul încă de miercuri.

Datele oficiale furnizate de autorități arată că peste 25.000 de persoane s-au aflat la catedrală pe toată perioada evenimentului. Început pe 8 octombrie, pelerinajul a adunat zeci de mii de persoane.

Înghesuială mare la moaștele Sf. Parascheva
Înghesuială mare la moaștele Sf. Parascheva

Dacă la sărutatul moaștelor, mii de oameni au fost prezenți, nu același lucru se poate spune despre slujbă. În ziua de miercuri, 14 octombrie, doar 500 de persoane au fost prezente, care au luat loc pe scaune. În schimb, în zonele din apropiere de biserică au mai fost prezenți peste 1000 de oameni.

Cine a fost Sfânta Parascheva

Înghesuiala mare de la moaștele Sfintei Parascheva este explicabilă. Este una dintre cele mai importante sărbători ortodoxe din România.

Cuvioasa Parascheva  „Sfânta Vineri”, cunoscută și sub numele (impropriu) de Paraschiva (Sfânta Paraschiva sau Paraschevi din Roma este o martiră romană din secolul al II-lea), este o sfântă venerată în Biserica Ortodoxă Română și în alte biserici de rit oriental, sfânta patroană (ocrotitoare) a Moldovei.

Înghesuială mare la moaștele Sf. Parascheva
Înghesuială mare la moaștele Sf. Parascheva

S-a născut la sfârșitul secolului al X-lea, în satul Epivat, Tracia, nu departe de Constantinopol, din părinți bogați și binecredincioși. Ziua ei de pomenire este 14 octombrie, care a fost data decesului său, în secolul al XI-lea.

În anul 1641, în data de 13 iunie, moaștele sale au fost aduse la Iași de către domnul Vasile Lupu și așezate în ctitoria sa, Biserica Sfinții Trei Ierarhi.

Aducerea moaștelor la Iași a fost un gest de recunoștință din partea patriarhului Constantinopolului de atunci, Partenie I, și a membrilor Sinodului Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol pentru faptul că Vasile Lupu a plătit toate datoriile Patriarhiei Ecumenice.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI