Reușită pentru un sat din Dobrogea, care nu a înregistrat niciun caz de COVID-19: „Aici se face ţuică, care e antidot“

Elena Avramescu 05.11.2021, 10:54
Reușită pentru un sat din Dobrogea, care nu a înregistrat niciun caz de COVID-19: „Aici se face ţuică, care e antidot“

Este vorba despre comuna constănţeană Horia, cu cele două sate Cloşca şi Tichileşti, care a reușit fabuloasa performanță de a nu înregistra nicio infectare în valul patru al pandemiei de COVID-19, potrivit datelor oficiale oferite de Prefectura Constanţa.

Un sat din Dobrogea nu a înregistrat niciun caz de COVID-19

Comuna se află 100 kilometri de Constanţa, iar locuitorii se luptă zilnic cu sărăcia și lipsa locurilor de muncă. Cu toate acestea, se pare că depărtarea de oraşe a reușit să-i ferească pe oameni de infectarea cu noul coronavirus, fiind singura localitate din judeţul Constanţa cu incidenţă 0.

Se pare că sătenii sunt mult mai preocupaţi de soarta Guvernului decât de virusul SARS-CoV-2. Astfel că bătrânii care şi-au făcut drum din case până la magazinul din centru pentru a-şi cumpăra o pâine poartă o discuție liberă cu privire la soarta ţării sub soarele de noiembrie.

Dacă nu sunt în stare să facă Guvernul, să aducem alţii, din Franţa“, a spus unul dintre săteni. Iar de virus nu se tem deloc, deoarece sunt „vaccinaţi cu ţuică“. Prin urmare, nici măsurile nu se prea respectă după ce ies din magazinul universal, unde nu sunt primiţi decât dacă poartă masca regulamentar.

Un sat din Dobrogea nu a inregistrat niciun caz de COVID-19
Localnic

„Ne întâlnim mai rar, doar joia“, „Vecinii nu se mai vizitează, vorbeşte fiecare din curtea lui“, „Aici se face ţuică, care e antidot“, „Nu am auzit să fi fost vreunul în izolare sau carantină. Toţi mor aici de moarte bună“, au spus oamenii, potrivit Adevărul.

Nu e de mirare nici faptul că rata de vaccinare nu este mare, şi doar câţiva dintre cei întrebaţi spun că s-au imunizat. Rareori, mai vine câte o caravană de la Hârşova şi, pe baza programărilor, îi vaccinează pe cei care doresc. Momentan, pe lista de aşteptare sunt 20 de săteni.

„Nu am încredere în vaccin. O dată este bun, o dată nu este bun. (…) Noi, aici, ca la ţară. Avem aer curat şi mai puţină populaţie“ au spus localnicii.

Cu toate acestea, Vasilica Brumă, una dintre locuitorele din sar, spune că s-a vaccinat, împreună cu întreaga familie: „Am două fete mari, care lucrează în Constanţa. Cu toţii ne-am vaccinat“.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...