Retorica și realitatea se ciocnesc. Franța, Germania și Italia susțin candidatura Ucrainei la UE, dar războiul umbrește aspirațiile Kievului

Beatrice Dumitru 17.06.2022, 10:04
Retorica și realitatea se ciocnesc. Franța, Germania și Italia susțin candidatura Ucrainei la UE, dar războiul umbrește aspirațiile Kievului

Cei patru lideri europeni, președintele Franței Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz,  premierul italian Mario Draghi și președintele României Klaus Iohannis, care s-au deplasat la Kiev pentru o întâlnire cu Volodimir Zelenski, au promis susținere pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. Vizita a transmis și două mesaje importante Rusiei, care a declanșat războiul din țara vecină în urmă cu aproape patru luni.

Mesajele liderilor europeni pentru Rusia

Sprijinul anunțat de cei trei lideri europeni Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Mario Draghi pentru ca Ucraina și Moldova să devină candidați oficiali la aderarea la UE, i-au transmis un mesaj fără echivoc lui Vladimir Putin: sfera de influență sovietică este moartă și nu va fi reînviată cu forța.

De asemenea, cei dintre cei mai importanți lideri ai Europei au mai transmis un alt mesaj și mai clar Rusiei: UE și aliații săi nu vor încuraja Ucraina să capituleze sau să facă vreun compromis cu privire la teritoriile sale pentru a pune capăt războiului, notează Politico.

Retorica și realitatea se ciocnesc. Franța, Germania și Italia susțin candidatura Ucrainei la UE, dar războiul umbrește aspirațiile Kievului
Ucraina va primi statutul de candidat la UE.

Vrem ca atrocitățile să înceteze și vrem pace. Dar Ucraina trebuie să se apere, dacă vrem pace, iar Ucraina va alege pacea pe care o dorește. Orice soluție diplomatică nu poate fi separată de voința Kievului, de ceea ce consideră acceptabil pentru poporul ei. Numai așa putem construi o pace dreaptă și durabilă”, a spus Draghi la o conferință de presă la Kiev.

Cei trei lideri, criticați în ultimele luni

Declarația premierului italian a fost o ușurare pentru oficialii ucraineni care s-au temut, pe parcursul războiului de aproape patru luni, că aliații occidentali ar putea încerca să forțeze o înțelegere nedreaptă.

Fiecare dintre cei trei lideri ai UE a fost criticat în ultimele luni pentru faptul că a fost prea blând cu nemulțumirile și cererile Rusiei și dispus să-l liniștească pe Vladimir Putin. Macron, de exemplu, a negociat la nesfârșit cu liderul de la Kremlin, dar fără succes, și a cerut în repetate rânduri ca Rusia să nu fie „umilită”, în timp ce Berlinul, la rândul său, a întârziat să trimită armele necesare armatei Kievului.

Și totuși, în ciuda retoricii încurajatoare, cei trei lideri reprezentând cele mai mari, mai bogate și mai puternice țări ale UE, nu au anunțat niciun pachet de asistență militară sau financiară pentru Ucraina, care ar putea ajuta la înclinarea războiului în favoarea Kievului. În schimb, președintele american Joe Biden a anunțat, miercuri, un sprijin suplimentar de 1 miliard de dolari pentru Ucraina.

Ucraina înregistrează pierderi mari, pe măsură ce armata sa luptă pentru a opri invadatorii ruși care ocupă acum zone mari din sudul și estul țării, inclusiv un „pod terestru” către Crimeea, pe care Moscova a invadat-o și anexat-o cu viteza fulgerului în 2014. Și nu există indiciu că Ucraina poate invinge fără o creștere uriașă a ajutorului.

Proclamarea sprijinului pentru statutul de candidat UE al Ucrainei a venit în timpul unei vizite  simbolice – chiar dacă cu câteva luni întârziere – în Ucraina, unde liderii europeni au vizitat Kievul și Irpin, o suburbie în care forțele ruse de ocupare ar fi comis atrocități greu de imaginat.

Următorul pas

Comisia Europeană va recomanda în mod oficial acordarea statutului de candidat la UE pentru Ucraina și Republica Moldova, dar nu și pentru Georgia, care a solicitat și ea aderarea, din cauza situației politice din țară. Președintele Consiliului European Charles Michel a depus eforturi, dar fprp succes, pentru a interveni și a atenua problemele din Georgia.

În timp ce Ucraina a făcut eforturi pentru a câștiga statutul de candidat, această desemnare în sine oferă puține indicii despre când sau dacă, Ucraina va deveni vreodată oficial membru. Și chiar dacă și-au exprimat sprijinul pentru Ucraina, Draghi, Macron și Scholz au lăsat să se înțeleagă că, de fapt, Consiliul European ar putea impune condiții Kievului, inclusiv cereri de consolidare a instituțiilor democratice și a statului de drept, înainte ca țării să i se permită să înceapă negocierile oficiale de aderare la UE.

Europa este alături de dumneavoastră, va rămâne atât cât va fi necesar, până la victorie. Toți patru susținem statutul de candidat imediat pentru aderare. Acest statut va fi însoțit de o foaie de parcurs și va implica, de asemenea, luarea în considerare a situației din Balcani și din vecinătate, în special din Moldova”, a declarat Emmanuel Macron la Kiev.

Mulți oficiali și diplomați UE au spus că este dificil de imaginat că Ucraina face progrese mari către aderarea efectivă atît timp cât se află în război, iar Emmanuel Macron a spus că procesul general ar putea dura un deceniu sau mai mult.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...