Rețetă sarmale ardelenești cu varză dulce. O alegere nemaipomenită pentru cei cărora nu le place varza murată

Stan Filon 11.12.2020, 08:50
Rețetă sarmale ardelenești cu varză dulce. O alegere nemaipomenită pentru cei cărora nu le place varza murată

Sarmalele sunt delicioase, însă sunt mulți români care nu se bucură de gustul lor, deoare nu suportă varza murată. Acestora li se potrivesc de minune sarmalele ardelenești, care se prepară cu varză dulce! Este o rețetă foarte gustoasă și destul de ușor de preparat.

Aceasta este rețeta delicioasă de sarmale ardelenești cu varză dulce

200 gr ceapă (2-3 cepe mari)
2 linguri ulei de floarea soarelui
2,5 kg varză dulce (2 căpățâni)
1,7 kg carne tocată de porc
1 lingură cimbru uscat
6 linguri boia de ardei dulce
2 ouă
400 gr orez
500 gr kaizer afumat (sau alt tip de afumătură)
1 legătură de mărar verde
500 gr roșii
smântână pentru servire

În primul rând, se curăță de foi și se toacă ceapa mărunt cu un cuțit de bucătărie, apoi pune-o în tigaie cu puțin ulei și călește-o până devine sticloasă. Asezonează cu sare după gust, apoi scoate cotorul din varză și îndepărtează frunzele exterioare veștejite, după care pune apă la fiert într-o oală înaltă. Când apa clocotește, pune varza în oală și ține-o scufundată pentru câteva minute.

Vezi si tu reteta pntru sarmale ardelenesti cu varza dulce
Vezi si tu reteta pntru sarmale ardelenesti cu varza dulce

Care este secretul

Scoate frunzele de varză de pe căpățână una câte una, lucrează cu grijă să nu se rupă și ai grijă ca frunzele mici din interior să le pui deoparte ca să le toci mai târziu. Pune carnea tocată într-un bol și asezonează cu sare și piper după gust, adaugă cimbru, boia de ardei, ouăle sparte, orezul și ceapa călită cu tot cu ulei, apoi amestecă bine ingredientele.

Se taie nervura dură de la capătul foii de varză, apoi se umple cu o lingură de carne tocată și orez (dacă frunza de varză este prea mare poți s-o tai în 2 sau chiar 3 bucăți de mărime potrivită).

Împăturește foaia de varză cât mai strâns cu marginile spre interior, presează bine capetele cu degetul ca să nu se desfacă sarmaua în timpul fierberii, apoi continuă cu restul de ingrediente până se epuizează.

Toacă restul de varză rămas de la fierbere și pune jumătate din ea într-o oală înaltă. Se așează în oală un rând de sarmale ardelenești strâns lipite una de cealaltă să nu se desfacă în timpul fierberii, după care se taie kaizerul în bucăți mai mari, se toacă mărarul și roșiile, apoi se pune peste primul rând de sarmale din oală câte puțin din fiecare și se continuă așa cu straturi similare de sarmale până se umple oala.

Pune restul de varză tocată în oală, iar secretul reușitei este să așezi deasupra un vas greu termorezistent să nu se ridice sarmalele când fierb. După aceasta, se umple cu apă. Se fierbe apoi la foc redus până sunt fragede atât varza cât și umplutura. După ce s-au făcut, vă puneți câteva în farfurie și aveți grijă să nu vă zgârciți la smântână.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...