Rețetă iahnie de fasole cu ceapă și ciolan afumat. Este un adevărat deliciu culinar pe care românii îl adoră

Ana Anitoiu 07.11.2020, 14:04
Rețetă iahnie de fasole cu ceapă și ciolan afumat. Este un adevărat deliciu culinar pe care românii îl adoră

O rețetă bună pentru iahnie de fasole cu ceapă și ciolan afumat trebuie să fie nelipsită din orice bucătărie din țară. Un truc ușor și rapid face ca preparatul să iasă un deliciu culinar sățios, excelent pentru sezonul rece, lângă murăturile preferate.

Rețetă iahnie de fasole ceapă și ciolan afumat. Ingrediente

  • 500 g fasole roșie
  • 500 g fasole albă
  • ciolan de porc afumat și rotisat
  • 1 kg ceapă roșie
  • ulei de măsline
  • mult cimbru
  • pătrunjel verde
  • două foi de dafin
  • 1-2 linguri de zahăr brun
  • sare și piper

Trucul constă în faptul că o parte din cantitatea de ceapă roșie va fi caramelizată la cuptor, cu ulei și multe mirodenii. În acest fel, preparatul iese și mai savuros.

Reteta de iahnie de fasole cu ceapa si ciolan afumat. Cum se pregateste
Iahnie de fasole cu ciolan afumat

Rețetă iahnie de fasole ceapă și ciolan afumat. Mod de preparare

În primul rând, se pregătește fasolea. Aceasta – atât cea albă, cât și cea roșie – trebuie să fie pusă în apă, cu o seară înainte. Abia a doua zi poate fi preparată.

Astfel, după ce a stat o noapte în apă, fasolea se scurge de apă, să clătește bine și se pune la fiert, într-o oală cu apă și bicarbonat de sodiu. După ce fasolea fierbe cinci sau șase minute, în clocote, se scurge toată apa și se clătește din nou fasolea. Se repetă. Abia la cea de-a treia apă, fasolea se lasă să fiarbă până când este bine pătrunsă.

Apoi, se adaugă în apa cu fasole două foi de dafin, cimbru și una sau două cepe tocate mărunt. Astfel, gustul de ceapă și cel de fasole se contopesc, iar rezultatul este, firește, un plus de savoare.

Între timp, restul de ceapă roșie se curăță, se toacă julien și se pune într-o tavă de copt. După aceea, ceapa tăiată julien se amestecă bine cu ulei, zahăr, sare, piper și mult cimbru. Apoi, tava plină de ceapă și mirodenii se dă la cuptor și se lasă compoziția la caramelizat, pentru aproximativ 30 de minute. Se amestecă din când în când, ca să nu se ardă.

Atunci când boabele de fasole albă și roșie sunt bine pătrunse, se adaugă în oală ceapa caramelizată. Se lasă la fiert împreună pentru 10 minute.

Urmează pregătirea ciolanului de porc. Pentru acesta, există două variante: se poate rotisa sau se poate fierbe alături de fasole, după preferințele fiecăruia. Și într-un caz, și în celălalt, gustul iahniei de fasole va fi extraordinar.

Iahnia de fasole cu ciolan afumat și ceapă caramelizată iese un deliciu și se poate servi simplă, lângă murăturile preferate, mămăligă sau pâine prăjită.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...