Rețetă delicioasă de prăjitură Krantz. Desertul perfect pentru zilele în care stai în casă

Prăjitura Krantz este un preparat extrem de vechi, dar și extrem de apreciat. Se gătește ușor, iar gustul special te va cuceri de la prima bucățică. Rețeta aceasta este venită la noi pe ”filiera” austro-ungară. Ortografierea „krantz” care circulă prin România nu este corectă și nu are corespondent în limba germană în care Kranz (cranț) înseamnă coroniță și se scrie fără acel t.

Cum se gătește prăjitura Krantz

Ingrediente:

Pentru 1 foaie (avem nevoie de 3 foi):

3 albușuri

100 gr nucă măcinată

100 gr zahăr

1 lingură de făină

Crema:

9 gălbenușuri

300 gr unt

4 plicuri de zahăr vanilinat

150 gr zahăr

Krantz

100 gr nuci

70 gr zahar

Mod de preparare:

Se prepară 3 foi (aluatul se face separat pentru fiecare foaie în parte): se bat albușurile spumă cu un praf de sare ,apoi adăugăm zahărul și mixam până se topește. Presăram făină pe care o incorporam cu ajutorul unei spatule , la fel procedăm și cu nucile, este rețeta recomandată de bucătăraș.ro.

Coacem la foc mic în cuptorul încălzit în prealabil ,în tavă tapetata cu hârtie de copt și unsă cu ulei (nu omiteți etapă această ,pentru a evita lipirea foii).

Le coacem până devin aurii. După coacere le lăsăm la răcit. Pentru a scurtă timpul de răcire le-am băgat puțin la congelator.

Krantz-ul: Caramelizam zahărul într-o tigaie, după care adăugăm nucile .Răsturnăm compoziția pe hârtie de copt și o lăsăm la răcit.După ce s-a răcit bine bine cu un cuțit tocăm in bucăți micuțe.

Crema: Într-o crăticioara amestecăm gălbenușurile cu zahărul si zahărul vanilinat până se încorporează zahărul, apoi punem vasul pe foc la bain-marie pentru 20 de minute amestecând continuu până obținem consistența unei creme.

Dăm deoparte vasul și lăsăm la răcit .Când crema este bine răcorita adăugăm untul bătut spumă. Punem crema obținută între foi și ungem și prima foaie de deasupra peste care presăram krantzul .Dăm la rece pentru 2 ore apoi e numai bună de servit.

Beneficiile nucilor

Nucile au o valoare biologică foarte ridicată. De aceea, sunt recomandate în alimentaţia celor slăbiţi, a convalescenţilor, dar şi a omului sănătos’, spune dr. farmacist Ovidiu Bojor. „Cercetări recente asupra uleiului de nucă indică rolul acestuia în prevenirea aterosclerozei.

Nucile au o valoare biologică foarte ridicată

Nucile au o valoare biologică foarte ridicată

Prin conţinutul în vitamina C, nucile sunt antiscorbutice. Sunt de ajutor și în afecţiunile renale. Miezul nucilor asociat în părţi egale cu miere este un aliment energetic aproape complet’, spune dr. farmacist Ovidiu Bojor.

Ar fi bine să consumi 30 de grame de nuci pe zi (echivalentul a 7 mieji de nucă) pentru a te bucura de beneficiile lor pentru sănătate. Totuși, nu trebuie să le consumi în exces. Această cantitate recomandată este pentru adulții care nu au alergie la nuci sau alte probleme de sănătate pentru care medicul le-a recomandat să nu consume nuci.

 

 

 

 

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI