Reţetă de colivă moldovenească. Cum se fierbe, de fapt, arpacașul pentru un preparat de vis

Ana Anitoiu 14.06.2021, 16:33
Reţetă de colivă moldovenească. Cum se fierbe, de fapt, arpacașul pentru un preparat de vis

Reţetă de colivă moldovenească. Acest desert exprimă credința în Înviere, pentru că Domnul a dat exemplul bobului de grâu pentru a-și anunța întoarcerea printre cei vii. Ca să iasă reușit, trebuie să fie făcut ținând cont de câțiva pași importanți. Iată cum se fierbe, de fapt, arpacașul pentru un preparat de vis.

Reţetă de colivă moldovenească. Ingrediente

Pentru colivă:

 • 1 kg arpacaș
 • 1 kg nuci măcinate
 • 500-600 g zahăr sau miere de albine naturală, groasă
  coaja de la 2 lămâi
 • coaja de la 1 portocală
 • 1-2 linguri de pastă de vanilie, 2 păstăi sau zahăr vanilinat, după gust
 • esență de rom, după gust
 • 1 praf de sare
 • 3 l apă

Pentru decor:

 • 300 g biscuiți simpli
 • 200 g nuci măcinate
 • 50 g zahăr pudră
 • cacao și/sau bomboane
Reteta de coliva moldoveneasca. Cum se fierbe, de fapt, arpacasul
Coliva ornata cu bomboane

Mod de preparare. Cum se fierbe arpacașul pentru colivă

Înainte de orice altceva, trebuie să știi cum se fierbe arpacașul pentru colivă. Mai întâi, se spală în nouă ape, alternând apă rece cu apă călduță. Se începe cu apă rece și se adună impuritățile ce vor ieși deasupra. Apoi se alternează. După aceea, se toarnă trei litri de apă într-o oală cu fund gros sau un ceaun, peste arpacaș, și se lasă 30 de minute la decantat.

Ulterior, se pune cratița pe aragaz, la foc mare, cu un praf de sare, până când apa dă în clocot. Se dă focul la mic și se pune un capac. Se lasă aproximativ două ore, până când grâul se umflă și se desface. Nu se amestecă, deoarece boabele de grâu trebuie să rămână întregi.

Reţetă de colivă moldovenească. Truc după fierbere

În finalul rețetei de colivă moldovenească, se gustă arpacașul fiert. Dacă grâul este moale, se stinge focul și se așază capacul. Se acoperă cu un șervețel gros și se lasă până a doua zi. Grâul se va umfla și se va forma coajă. Dacă a doua zi va fi prea moale, se vor putea adăuga biscuiți sfărâmați fin, amestecând bine.

În cele din urmă, după amestecarea cu restul ingredientelor, preparatul se așază pe un platou ori o tavă, într-o formă frumoasă. Coliva se poate decora cu biscuiți măcinați, nuci măcinate și zahăr pudră. Se poate face o cruce din cacao sau bomboane colorate. Se mai pot adăuga migdale, scorțișoară sau apă de trandafiri. Vezi AICI rețeta de colivă a Elenei Ceaușescu!

Zahărul sau mierea din colivă simbolizează dulceața vieții din Rai, alături de sfinți și îngeri. Miezul ne nuci și bomboanele ce se folosesc pentru a decora acest desert, în formă de cruce, reprezintă purtarea crucii de către creștini. Vezi aici mai multe detalii despre semnificația colivei!

Cum se împart banii în cuplul lor?
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...