Reţetă de colivă moldovenească. Acest desert exprimă credința în Înviere, pentru că Domnul a dat exemplul bobului de grâu pentru a-și anunța întoarcerea printre cei vii. Ca să iasă reușit, trebuie să fie făcut ținând cont de câțiva pași importanți. Iată cum se fierbe, de fapt, arpacașul pentru un preparat de vis.
Înainte de orice altceva, trebuie să știi cum se fierbe arpacașul pentru colivă. Mai întâi, se spală în nouă ape, alternând apă rece cu apă călduță. Se începe cu apă rece și se adună impuritățile ce vor ieși deasupra. Apoi se alternează. După aceea, se toarnă trei litri de apă într-o oală cu fund gros sau un ceaun, peste arpacaș, și se lasă 30 de minute la decantat.
Ulterior, se pune cratița pe aragaz, la foc mare, cu un praf de sare, până când apa dă în clocot. Se dă focul la mic și se pune un capac. Se lasă aproximativ două ore, până când grâul se umflă și se desface. Nu se amestecă, deoarece boabele de grâu trebuie să rămână întregi.
În finalul rețetei de colivă moldovenească, se gustă arpacașul fiert. Dacă grâul este moale, se stinge focul și se așază capacul. Se acoperă cu un șervețel gros și se lasă până a doua zi. Grâul se va umfla și se va forma coajă. Dacă a doua zi va fi prea moale, se vor putea adăuga biscuiți sfărâmați fin, amestecând bine.
În cele din urmă, după amestecarea cu restul ingredientelor, preparatul se așază pe un platou ori o tavă, într-o formă frumoasă. Coliva se poate decora cu biscuiți măcinați, nuci măcinate și zahăr pudră. Se poate face o cruce din cacao sau bomboane colorate. Se mai pot adăuga migdale, scorțișoară sau apă de trandafiri. Vezi AICI rețeta de colivă a Elenei Ceaușescu!
Zahărul sau mierea din colivă simbolizează dulceața vieții din Rai, alături de sfinți și îngeri. Miezul ne nuci și bomboanele ce se folosesc pentru a decora acest desert, în formă de cruce, reprezintă purtarea crucii de către creștini. Vezi aici mai multe detalii despre semnificația colivei!