Editorial Alin Buzărin

Restricțiile, lupul, capra și varza

Alin Buzărin 26.03.2021, 15:49
Restricțiile, lupul, capra și varza

Ca să înțelegi beția de cifre, de intervale orare, de incidențe peste incidențe, de clase care merg la școală, care învață online sau care sunt în vacanță, nu e suficient abacul bătrânului Avicena. E un algoritm complicat, pare mai complicat chiar decât pandemia însăși. Ai nevoie de multe agende, de creioane colorate și de markere, de hărți, eventual de sextant, cu care să măsori latitudinea și longitudinea (o să vedem mai jos nebunia generalizată din orașul Simeria), de reminderuri pe telefon și în general de o minte mult mai ascuțită și mai atentă decât media de visare și de miserupism a nației.

Asfixierea

E drept că trebuia făcut ceva. Capitala e gâtuită (am făcut alaltăieri o jumătate de oră cu mașina de la Piața Victoriei la Statuia Aviatorilor, cam un kilometru), hypermarketurile gem de oameni, bulevardele la fel. De mirare, pentru că o bună parte dintre cei care mergeau zi de zi la birou, lucrează acum de acasă.

La fel elevii, puțini sunt cei care se mai duc zilnic la școală. Și-atunci, de unde înghesuiala asta? Negreșit că din hipertofierea genei aflării noastre în treabă. Ne fâțâim de colo colo, cu sau fără rost, și e nevoie cumva ca Autoritățile să ne bage sub obroc. Dar s-o facă logic, explicit, cu cap! Ce s-a anunțat acum nu e altceva decât măsura supremă a entropiei noastre sociale. Pentru cei mai puțin inițiați, entropia e măsura dezordinii unui sistem. În sistemul nostru, ea a ajuns la cote amețitoare.

Restrictiile, lupul, capra si varza
Restrictiile, lupul, capra si varza. Foto: Alin Buzărin

Multă cifrăraie

Așadar, pentru București cel puțin, în week-end-urile următoare, cheia va trebui răsucită pe dinăuntru în broască cel mai târziu la ora opt seara. Notați că sâmbătă spre duminică se schimbă ora, ceea ce înseamnă că se va întuneca la opt și ceva, apoi spre nouă seara și chiar mai tîrziu. Va trebui intrat în domicilii cu soarele încă deasupra capului. Dacă asta ajută la limitarea răspândirii virusului, complet de acord.

Dar de ce numai în week-end sau numai acolo unde incidența e între 4,5 și 7,5? Din felierea intervalelor orare a rezultat un cârnat restrictiv-matematic pe care oamenii fie îl mestecă anevoie, fie pur și simplu refuză să-l înțeleagă. E ca în povestea copilăriei, în care îți trebuia ceva perspicacitate să te dumirești cum face bietul om de trece lupul, capra și varza peste apa aceea.

Longitudini și latitudini

Culmea scărpinatului cu mâna stângă la urechea dreaptă s-a atins nu în Capitală, unde mecanismul funcționării restricțiilor pare extrem de greoi, ci la vreo 400 de kilometri mai încolo. Primăria Simeria, județul Hunedoara, a emis o hîrtie pe care figurează zonele fierbinți, critice, din oraș. Dar nu cu nume de străzi și de cartiere, ci prin coordonate geografice. La 45 virgulă ceva latitudine nordică ai voie să te plimbi, la 45 virgulă altceva nu mai ai voie. La fel și la 23 longitudine estică, meridianul orașului.

De multe ori, interdicțiile se referă la a treia cifră de după virgulă, ceea ce e curată nebunie! Simerienii, oameni pașnici, majoritatea neam de ceferiști sau de prelucrători în marmură, trebuie așadar să facă iute rost de instrumente de maximă precizie pentru determinarea coordonatelor geografice, care să le călăuzească regulamentar pașii. Ca și cum ar fi în mijlocul oceanului, unde n-ai alte repere decât apa și linia orizontului, și nu într-un oraș unde străzile au nume.

Nebunia din școli

Lupul, capra și varza, cu povestea lor complicată, au dat buzna în învățământ. Elevii din clasele terminale merg la școală, în vreme ce coplegii lor ”neterminali” sunt în vacanță, pentru ca apoi situația să se inverseze.

E un ghiveci total lipsit de logică, un mecanism poate accesibil profesorilor de științe exacte, însă cumplit pentru ceva mai visătorii dascăli de discipline cu profil uman. Apropo de asta. Profesorii mai au vacanță? Nu prea mai au, fiindcă ă ei trebuie să predea la toate clasele, și la cele terminale, și la cele neterminale.

Să înțeleagă omul!

Acesta trebuia să fie comandamentul celor care au emis restricțiile. Limpezime, claritate, logică. Din gândirea lor au rezultat exact antonimele acestor termeni. Confuzie, ceață, bulibășeală.

De necaz că nu pricep, oamenii mai că și-ar liniști cugetele greu puse la încercare printr-o vizită de destintere într-un hypermarket. Dar e mai greu, că nu circulă metroul, e grevă. Și-acolo e greu de priceput de ce!

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Alin Buzărin
Editorialist, un gazetar cu o vastă experianță în presa din România, Alin Buzărin semnează de două ori pe săptămână opinii și editoriale pentru Impact.ro. Cel mai probabil îl...