Restricţiile care ar putea intra în vigoare în România chiar înainte de sărbători. Anunţul făcut de Alexandru Rafila

Beatrice Dumitru 04.12.2021, 15:51
Restricţiile care ar putea intra în vigoare în România chiar înainte de sărbători. Anunţul făcut de Alexandru Rafila

Varianta Omicron a coronavirusului, descoperită în Africa de Sud, se răspândește rapid, iar Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor a avetizat că aceasta va deveni dominantă pe continent în următoarele luni. De aceea, ministrul Sănătății, Alexendru Rafila, a anunțat că spătămâna viitoare va fi adoptat un set de măsuri pentru a reduce riscul de răspândire a noii varinate.

Autoritățile anunță adoptarea unui set de măsuri anti-Covid

Organizația Mondială a Sănătății a tras un semnal de alarmă cu privire la varianta Omicron și a transimis tuturor țărilor să se pregătească pentru o creștere a numărului de cazuri. De asemenea, agenția a precizat că interdictiile de călătorie doar vor întarzia răspandirea noi variante a coronavirusului.

Experții spun că România are cel mai mare grad de relaxare din Europa. În acest context, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că săptâmâna viitoare va fi adoptat un set de noi măsuri pentru a preveni răspândirea variantei Omicron. Una dintre acestea prevede testarea celor care intră în țară sau prezentarea unui documet care să ateste că o persoană a fost testată în 48h, înainte de intrarea în România.

Restricţiile care ar putea intra în vigoare în România chiar înainte de sărbători. Anunţul făcut de Alexandru Rafila
Testarea Covid a persoanelor care intră în România.

Au fost analiazte documentele și propunerile Centrului european de control al bolilor, care recomandă testarea persoanelor care călătoresc în UE cu test PCR, ca să reducă riscul de transmitere. E importantă și aplicabilitatea unei măsuri. Dacă introduci o măsură pentru care nu te pregătești din punct de vedere logistic, dacă de exemplu în perioada sărbătorilor de iarnă trebuie să testăm zilnic 100.000 de persoane – și nu mă refer la testarea din aeroport, ci la faptul că pacienții care vin din zona roșie ar trebui să se testeze în ziua a 8-a, ca să iasă din carantină nu poți face acest lucru”, a explicat Alexandru Rafila.

„Degeaba luăm măsuri care nu pot fi aplicate”

Alexandru Rafila a mai precizat că se lucrează împreună cu specialiștii INSP pentru adoptarea unor măsuri adaptate situației epidemice, dar să poată fi puse în aplicare. Ministrul Sănătății a mai spus că se va ține cont și de restricțiile impuse de alte state din Europa.

Poziția mea e să găsim o soluție aplicabilă. Dacă există țări din care riscul de transmitere e mai mare să găsim o soluție, pentru alte categorii de țări – altă soluție. Nu pot să vă spun acum, pentru că avem discuții tehnice cu INSP, ca să venim cu o variantă care să protejeze sănătatea publică și care să fie și aplicată. Degeaba luăm măsuri care nu pot fi aplicate. Avem câteodată acest entuziasm în care propunem soluții și când trecem la aplicare vedem că e mai dificil”, a explicat Alexandru Rafila.

Urmăriți Impact.ro și pe