De ce se numeşte noua variantă de covid „Omicron”. Ar fi trebuit să poarte cu totul altă denumire, de fapt

Beatrice Dumitru 03.12.2021, 14:55
De ce se numeşte noua variantă de covid „Omicron”. Ar fi trebuit să poarte cu totul altă denumire, de fapt

La sfârșitul lunii noimebrie în lexicul pandemiei a intrat un termen nou. Este vorba de Omicron, cea mai nouă variantă a coronaviruslui, descoperită în Africa de Sud și pe care OMS a numit-o „îngrijorătoare”.
Varianta de Covid-19 a primit numele celei de-a 15-a litere din alfabetul grecesc. Dar cum trebuia să se numească, de fapt, această nouă varinată?

De ce se numește noua varinată de Covid-19 Omicron

Organizația Mondială a Sănătății a decis să numească varinatele de coronavirus după literele grecești pentru a face comunicarea mai ușoară și mai puțin confuză, dar și pentru a evita stigmatizarea. De exemplu, varianta descoperită în Inidia nu este cunoscută ca B.1.617.2., ci ca Delta, a patra literă a alfabetului grecesc.

Acum există șapte „variante de interes” sau „îngrijorătoare” și fiecare are o literă grecească, conform OMS. Când a ales denumirea pentru varianta africană, OMS a sărit două litere din alfabetul grecesc, „Nu” și „Xi”, provocând speculațiile cu privire la faptul că „Xi” a fost evitat pentru a nu se face confuzie cu numele președintelui chinez, Xi Jinping.

Nu” este prea ușor de confundat cu „nou”, iar „Xi” nu a fost folosit pentru că este un nume de familie comun.”, a explicat Tarik Jasarevic, purtătorul de cuvânt al OMS, citat de The New York Times.

De ce se numeşte noua variantă de covid „Omicron”. Ar fi trebuit să poarte cu totul altă denumire, de fapt
Omicron a primit numele celei de-a 15-a litere din alfabetul grecesc.

El a adăugat că cele mai bune practici ale agenției pentru denumirea bolilor sugerează evitarea „provocării de ofense oricăror grupuri culturale, sociale, naționale, regionale, profesionale sau etnice”.

Unele dintre cele mai cunoscute variante, cum ar fi Delta, au devenit variante „îngrijorare”, în aceeași categorie fiind incluse și Alpha, Beta și Gamma. Altele, catalogate variante de interes, au fost numite Lambda și Mu, dar Nu și Xi au fost singurele litere grecești care au fost sărite.

Varianta Omicron riscă să devină majoritară în Europa în următoarele luni

Sunt șanse foarte mari ca varianta Omicron să devină majoritară în Europa în următoarele luni, dacă se vor confirma primele tendințe, a avertizat Centrul European pentru Controlul Epidemiilor. Potrivit datelor preliminare, noua variantă are un avantaj substanțial asupra variantei Delta, dominantă în prezent.

Pe baza acestor modele matematice, Omicron ar putea provoca mai mult de jumătate din infecțiile cauzate de virusul SARS-CoV-2 în Uniunea Europeană, în următoarele luni”, a precizat ECDC într-un comunicat de presă, citat de Le Figaro.

352 de cazuri de Covid-19 cu această variantă au fost înregistrate în 72 de țări, dintre care 13 din Europa.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...