Editorial Alin Buzărin

Respect pentru cei care stau la cozi la impozite!

Alin Buzărin 03.01.2022, 19:12
Respect pentru cei care stau la cozi la impozite!

În 2022 avem încă obiceiul de a sta la rând, iar televiziunile nu pot rata un asemenea subiect de breaking news. Coada la taxe și impozite e subiectul care, în ordine cronologică, urmează după petardele de Revelion și după indigestiile televizate în direct în jurnalele de știri din 1 și 2 ianuarie. De mai bine de trei decenii încoace, fiecare emisiune de știri din prima zi lucrătoare a fiecărui an se deschide invariabil cu reportaje la sediile Taxelor Locale din fiecare sector bucureștean. Cozile sunt aceleași, aproape că nici nu mai e nevoie să trimiți reporterii pe teren, pui imaginile din anii trecuți și gata.

Cinicul zâmbet superior

Sigur că privind imaginile îți vine să zâmbești. Uite-i, domnule, pe fraieri, cum n-au ei altă grijă decât să-și plătească taxele. Au tot timpul până la sfârșit de martie, dar ei dau buzna imediat cum se deschid oficiile, mai au un pic și sunt în stare să facă Revelionul acolo, pe scări! Și mai ești tentat să categorisești coada fizică din fața ghișeelor drept un impardonabil semn de înapoiere tehnologică.

Adică există o mie de aplicații, de spații virtuale, de posibilități de plată a taxelor și impozitelor online și dumneata te duci să stai în frig ore întregi? Apucături primitive, de oameni care nu pot și nu vor să înțeleagă că lumea a evoluat! Dacă ar fi după ei, am folosi în continuare cărți poștale în loc de Whatsapp și sobe cu lemne în locul temperaturii din interior pe care o reluăm înainte de a ajunge acasă, printr-o aplicație de pe I-Phone.

Cozi la impozite
Romani stand la coada la taxe si impozite

O formă de patriotism

Acei oameni adunați în fiecare an în dimineața de 3 ianuarie în fața ghișeelor nu merită astfel de ironii. Ei sunt aceia dintre noi care-și dau seama că patriotismul nu înseamnă să urli din toți rărunchii că-ți iubești țara, nici să te îmbraci în ie când te cocoți la tribuna parlamentului.

A fi patriot înseamnă să-ți arunci hârtia la coșul de gunoi, ceea ce e relativ ușor, sau să-ți plătești taxele la timp, ceea ce e ceva mai greu.

Nu-i ironizați! Înțelegeți-i!

Deși n-au acces la spații virtuale, acei oameni, cei mai mulți dintre ei în vârstă, pensionari, pentru care acele câteva sute de lei au o cu totul altă greutate, mult mai mare, înțeleg care e datoria lor și sunt demni de respectul nostru, al celorlalți, tentați să facem bășcălie din orice.

Care îi învelim în strămoșeasca noastră caterincă, îi luăm la mișto că au telefoane cu butoane și că în ziua pensiei, o scot pe toată „din perete”. Să simtă ei foșnetul banului în palmă și apoi, cuminți, să se ducă și să-l predea unei casiere plictisite, care refuză să priceapă, de ani și ani, de ce prima zi lucrătoare a anului e atât de grea. Vezi și ce a transmis Primăria după ce sute de bucureșteni au stat la coadă la taxe și impozite!

Urmăriți Impact.ro și pe
Alin Buzărin
Editorialist, un gazetar cu o vastă experianță în presa din România, Alin Buzărin semnează de două ori pe săptămână opinii și editoriale pentru Impact.ro. Cel mai probabil îl...