Republica Moldova are un nou Guvern. Prim-ministrul Dorin Recean și membrii cabinetului său au depus astăzi jurământul

Ana Anitoiu 16.02.2023, 18:09

Republica Moldova are un nou Guvern. Prim-ministrul Dorin Recean și membrii cabinetului său au depus, joi, 16 februarie, jurământul de învestire, după ce noul premier și-a prezentat în Parlament programul de guvernământ.

Un nou Guvern în Republica Moldova

Parlamentul Republicii Moldova a acordat votul de încredere pentru programul de activitate al Guvernului condus de Dorin Recean, precum și echipa guvernamentală. Au votat 62 de deputați.

Noul Executiv a depus jurământul de învestire în fața președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, care a spus că sarcina acestuia este aceea de a oferi siguranță cetățenilor, precum și de a pune țara pe un făgaș de reconstrucție și dezvoltare.

„Trebuie să reconstruim economia”, a spus președintele Maia Sandu.

Republica Moldova are un nou Guvern. Prim-ministrul Dorin Recean și membrii cabinetului său au depus astăzi jurământul
Dorin Recean, noul prim-ministru al Republicii Moldova. Foto: Facebook/ Dorin Recean

Măsurile stabilite de noul premier, pentru începutul mandatului său

Premierul desemnat, Dorin Recean, a prezentat în legislativ programul de guvernământ și lista miniștrilor propuși pentru noul cabinet. Oficialul a spus care sunt cele cinci măsuri pe care le va întreprinde la început de mandat.

„Acces imediat la resurse ieftine, deregularea tuturor certificatelor, impedimente pentru ca o companie să își performeze activitatea, accesul companiilor la companiile internaționale, digitalizarea și 5 să avem procesul de aderarea la UE cât mai curând ca să putem deschide piețe pentru business-ul mic și mijlociu”, a spus premierul

Dorin Recean, despre prioritățile sale

Dorin Recean a publicat un mesaj pe pagina sa de Facebook, joi, prin care a mulțumit pentru încrederea pe care parlamentul Republicii Moldova i-a acordat-o echipei sale. Noul premier a dat asigurări că executivul se va conduce de planul de guvernare bazat pe viziunea de dezvoltare a președintei Maia Sandu și pe programul Partidului Acțiune și Solidaritate, ajustat la realitățile și provocările generate de situația internațională.

De asemenea, Dorin Recean a scris că va avea trei priorități. Prima dintre acestea reprezintă
asigurarea disciplinei și ordinii în instituțiile statului. Premierul a anunțat că vor fi stabilite proceduri clare de lucru, astfel încât cetățenii să simtă că sunt tratați cu demnitate în instituții și au parte de servicii de calitate.

„Vom face curățenie în mai multe instituții în care funcția publică e abuzată de oameni iresponsabili sau corupți. Moldova are nevoie de un sistem administrativ mobilizat, energic și competent.

A doua prioritate este dezvoltarea economică și pentru asta vom stabili un dialog intens cu cei care creează locuri de muncă – oamenii de afaceri și investitorii. Vom face activitatea de afaceri mai simplă și mai profitabilă și vom opri dur orice încercare a unor angajați ai statului să hărțuiască businessul. Criza post-covid, creșterea prețurilor, deficitul de resurse umane și războiul din Ucraina – toate au lovit în afacerile din Moldova, de la microîntreprinderi pînă la afaceri mici, mijlocii și mari. Putem face mai mult pentru oamenii care produc valoare adăugată acasă.

A treia prioritate este asigurarea păcii și stabilității. Moldova are vulnerabilități în contextul războiului din Ucraina și aceste vulnerabilități trebuie tratate cu maximă atenție. Sectorul securității trebuie întărit, iar activitatea celor care vor să aducă aici războiul trebuie contracarată drastic, conform legii”, a scris noul premier al Republicii Moldova.

Dorin Recean a precizat că va lucra cu patru vicepremieri și că toți aceștia au fost și în guvernul precedent și sunt cunoscuți: Nicu Popescu, vicepremier, ministrul afacerilor externe și integrării europene; Dumitru Alaiba, vicepremier, ministrul dezvoltării economice și digitalizării; Oleg Serebrian, vicepremier pentru reintegrare; și Vladimir Bolea, vicepremier, ministrul agriculturii și industriei alimentare.

Miniștrii din noul guvern al Republicii Moldova

Noul premier al Republicii Moldova, Dorin Recean, și-a anunțat echipa guvernamentală, miercuri, într-un mesaj pe care l-a publicat pe pagina sa de Facebook. Din echipă fac parte atât miniștri din guvernul precedent, cât și noi miniștri.

Miniștrii care rămân din guvernul precedent de la Chișinău, condus de Natalia Gavriliță, sunt: Ala Nemerenco (ministra Sănătății), Rodica Iordanov (ministra Mediului), Dumitru Alaiba (ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării), Anatolie Nosatîi (ministrul Apărări), Vladimir Bolea (ministrul Agriculturii).

Lista continuă cu: Nicu Popescu (ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene), Oleg Serebrian (viceprim-ministru pentru Reintegrare), Sergiu Prodan (ministrul Culturii), Ana Revenco (ministra Afacerilor Interne), Alexei Buzu (ministrul Muncii și Protecției Sociale) și Anatolie Topală (ministrul Educației și Cercetării).

Miniștrii noi sunt: Lilia Dabija (ministra Infrastructurii și Dezvoltării Regionale), Victor Parlicov (ministrul Energiei), Veronica Sirețeanu (ministra Finanțelor) și  Veronica Mihailov-Moraru (ministra Justiției).

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...