Este criză guvernamentală în Republica Moldova. Premierul Natalia Gavrilița și-a dat demisia după un an și jumătate de când fusese învestită în această funcție. Anunțul a venit după ce presa de la Chișinău a relatat, vineri dimineață, că Guvernul Republicii Moldova ar urma să cadă. Maia Sandu a desemnat un alt candidat pentru postul de premier.
Update, 10 februarie, ora 16:20. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat că l-a desemnat pe Dorin Recean, în prezent consilier prezidențial, în funcția de prim-ministru al țării, în urma consultărilor avute cu formațiunile parlamentare, după ce Natalia Gavriliță și-a dat demisia.
Maia Sandu a precizat că noul guvern va trebuie să crească nivelul de securitate și să păstreze Moldova în zona statelor libere și a trasat și sarcinile pe care le va avea noul premier, după ce va primi votul de încredere în Parlament și va fi învestit.
„Ca să putem ajuta oamenii mai departe noul guvern va trebuie să impulsioneze creșterea economică. Să îmbunătățim nivelul de trai al cetățenilor. Să accelereze și să îmbunătățească reforma justiției. Noul Guvern are menirea de curățare a țării de corupție și nedreptate. Am semnat decretul de desemnare a lui Dorin Recean în calitate de candidat la funcția de prim-ministru”, a declarat Maia Sandu.
Dorin Recean, în vârstă de 48 de ani, era la momentultul la care a fost desemnat pentru funcția de premier consilier prezidențial al Maiei Sandu pe probleme de securitate. Din 7 februarie 2022, el deținea și funcția de secretar general al Consiliului Suprem de Securitate.
Acesta a fost ministru de Interne în Guvernul Filat în perioada 2012-2015, perioadă în care a reformat sistemul polițienesc din Republica Moldova. Dorin Recean a ieșit din politică în anul 2015, după ce și-a încheiat mandatul de ministru de Interne și a intrat în afaceri, revenind abia în 2022 când a fost numit consilier prezidențial de către Maia Sandu.
El a mai fost și viceministru al Tehnologiei Informațiilor și Comunicațiilor, fiind responsabil de implementarea pașapoartelor biometrice, ca parte a planului de liberalizare al regimului de vize între Republica Moldova și Uniunea Europeană.
Știrea inițială
La nici 24 de ore după ce președintele Volodimir Zelenski le-a spus liderilor europeni că Ucraina a interceptat planuri ale serviciilor secrete ruse de distrugere a Republicii Moldova și schimbarea puterii de la Chișinău, premierul Natalia Gavrilița și-a dat demisia. Aceasta fusese învestită în funcție la data de 6 august 2021 și a afirmat că nu a avut parte de susținere politică pe plan intern, dar că pleacă „cu sentimentul datoriei împlinite și cu inima împăcată”.
Președinta Maia Sandu trebuie să desemneze un alt candidat pentru funcția de premier după demisia Guvernului Gavrilița, iar vineri dimineață, deputații și miniștrii PAS, formațiunea politică care deține majoritate parlamentară, au fost în ședințe la Guvern și Președinție. Maia Sandu ar urma să-l nominalizeze pe Dorin Recean, secretarul Consiliului Suprem de Securitate.
Încă din 6 februarie canalele de Telegram scriu despre demisia Nataliei Gavrilița și a mai multor miniștri. Sursele au comunicat că în funcții ar putea rămâne Nicu Popescu, Andrei Spînu și Ala Nemerenco, însă confirmări oficiale despre eventualele plecări nu există deocamdată.
„Am luat act de demisia doamnei Prim-ministre Natalia Gavrilița. Îi mulțumesc mult pentru sacrificiul și eforturile enorme de a conduce țara într-o perioadă cu atâtea crize. În pofida unor provocări fără precedent, țara a fost guvernată responsabil, cu multă atenție și muncă dedicată. Avem stabilitate, pace și dezvoltare – acolo unde alții doreau război și faliment. Mulțumim mult, Natalia!”, a scris Maia Sandu pe pagina de Facebook.
Serviciile secrete ale Republicii Moldova au confirmat recepționarea informației de la Ucraina privind tentativele de destabilizare a situației din țără de către Rusia și au precizat că au fost identificate activități subversive cu scopul subminării țării, de destabilizare și de încălcare a ordinii publice.
Săptămâna trecută, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a acuzat Occidentul că vrea să transforme Moldova într-o „altă Ucraină”. De asemenea, el a susținut că Occidentul a susținut alegerile din 2020 câștigate de Maia Sandu, adăugând că ea intenționează să bage țara în NATO, să o unească cu România și „practic este pregătită pentru orice”.