La mai bine de două săptămâni de la închiderea piețelor în interior, țăranii români sunt epuizați. Odată cu trecerea timpului, frigul își face simțită prezența tot mai mult, iar legumicultorii care sunt nevoiți să își vândă marfa afară, rezistă tot mai greu temperaturilor scăzute.
În piețele din Capitală, mulți dintre ei se gândesc să renunțe, riscând, astfel, să rămână cu produsele nevândute și să nu mai aibă cu se întreține. Reporterii Impact.ro au luat pulsul piețelor pentru a afla cum reușesc să supraviețuiască comercianții în aceste vremuri. Am găsit-o în Piața Obor și pe Tanti Flori, o bătrânică din Târgoviște, care îndură frigul, pentru a face rost de bani de pâine din vânzarea legumelor. Povestea ei este ca o lecție de viață.
După decizia autorităților de a închide piețele la interior, ca măsură de prevenire a răspândirii virusului, comercianții s-au văzut nevoiți să își scoată afară toată marfa pentru care au muncit o vară întreagă. Legumele și fructele sunt vândute acum în frig, de pe tarabele reci, fiind afectată astfel și calitatea lor. Dacă sunt ținute prea mult timp în frig se strică, iar legumicultorii riscă să-și piardă întreaga muncă de peste an. Nici cumpăratori nu mai sunt atât de mulți din motive evidente. Vânzătorii se plâng că frigul și frica de a nu cumpăra produse stricate îi alungă pe oameni și îi îndreaptă către supermarketuri.
Tanti Flori este de loc din județul Dâmbovița și vinde legume de peste 20 de ani în Piața Obor. Vine aproape zilnic la cele două tarabe pe care le închiriază cu 80 de lei pe zi. Îmi spune ”cu mâna pe inimă” că nu a prins vremuri mai dificile ca acum.
Greutățile prin care a trecut, de-a lungul vieții, i se citesc în ochi: ”Am băiatul bolnav la pat și trebuie să îl îngrijesc pentru că altă soluție nu există”, îmi spune deznădăjduită bătrâna. Cu banii pe care îi câștiga din vânzarea legumelor de-a lungul anilor a reușit să își țină nepoata în facultate, la ASE, pe care absolvit-o cu media 10.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]”Pe nepoțica mea am ținut-o în facultate cinci ani de zile din ce vindeam aici. A terminat ASE-ul cu media 10. Am făcut și eu ce am putut, iar acum, când își caută loc de muncă, nu găsește nimic. S-a hotărât să plece în străinătate și uite așa, după ce ne-am crescut copiii și nepoții, ei pleacă pentru că țara asta nu le oferă nimic. Nu va mai avea cine să muncească pământurile noastre” ne-a mai mărturisit femeia îmbrăcată cu mai multe rânduri de haine.
Cu simplitatea caracteristică țăranului român îmi mărturisește că ”nu prea mai poate să muncească pentru că este bătrână”, iar acum munca ei riscă să fie aruncată la gunoi. Deși tarabele sale sunt în interiorul clădirii pieței, din cauza faptului că pereții de sticlă ai clădirii au fost demontați, frigul se resimte mai puternic decât afară. Pentru a se încălzi, bătrâna își lasă produsele în grija colegei sale și iese preț de câteva minute în exterior:
”Eu și colega de lângă mine facem cu schimbul să mai ieșim afară să ne mai încălzim puțin că aici este foarte frig. Bate vântul și înghețăm chiar dacă suntem bine îmbrăcate. Mai vând o legătură de mărar, mai ies la soare ca să mă încălzesc”, a explicat femeia.
Într-un alt centru comercial, la Piața Delfinului, vânzătorii de fructe și de legume au fost mutați în afara clădirii, odată cu intrarea în vigoare a Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU), însă în interiorul său restul magazinelor își desfășoara activitatea normal.
”Când o să vină frigul și zăpada nu mai venim. Nu avem din ce să ne întreținem”, îmi spune una dintre comerciante.
Gheorghe și Constanța, soț și soție, sunt trecuți bine de prima tinerețe și vin de 22 de ani cu fructe și cu legume proaspete în Piața Delfinului. Ei spun că decizia Guvernului de a le interzice accesul în interior a făcut ca vânzările lor să scadă cu 70%.
”Este foarte grav. Suntem bine îmbrăcați, dar tot ne este frig. Problema este și cu marfa. Dacă vin temperaturi cu minus, va îngheța. Clienții evită să vină, le e teamă că marfa este înghețată și merg în supermarket. Acolo este coadă, iar la noi nu mai vine nimeni. Nici nu știm dacă să mai venim săptămâna viitoare pentru că se face foarte frig”, ne spune Constanța.
Cei doi soți plătesc 1.400 de lei chirie pentru cele două tarabe pe care le au. Prețul a rămas același ca în interior:
”Nu ne-au făcut nicio reducere că suntem nevoiți să stăm în frig.Țăranul român a fost cel mai dezavantajat tot timpul. Avantajăm supermarketurile care vând marfă străină și noi rămânem cu marfa românească nevândută.”, ne-a declarat Gheorghe.
Speranțele lor sunt acum la președinte și prim-ministru: ”Așteptăm de la domnul Orban, de la domnul Iohannis să ne dea voie înăuntru ca să protejăm marfa și pe noi.”
Maria îndură temperaturile scăzute de afară, ca să își poată plăti utilitățile și să-și întrețină copiii:
”Avem de plătit lumină, telefon, gaze, copiii sunt la școală și trebuie întreținuți. E greu. Suntem amărâți. Sperăm să treacă virusul, dar nu cred că va trece prea curând. Nu vedeți că de la o zi la alta cresc cazurile? Trebuie să ia niște măsuri (guvernanții – n.r.) bune pentru toată lumea. Să fie corecți. La supermarket dau voie înăuntru și ați văzut ce aglomerație este. Aici vedeți că nu se stă unul lângă altul”, a povestit ea.
Femeia ne-a mărturisit că, peste noapte, legumele sunt acoperite cu pături pentru a nu îngheța: ”Nu știm ce să mai facem. Vânzările au scăzut foarte mult și nu mai avem din ce să ne întreținem.”
Întrebat fiind de reporteri de ce vânzătorii de legume și fructe au fost mutați afară, iar ceilalți comercianți cu buticuri amplasate pe margine au rămas înăuntru, unul dintre reprezentanții Pieței Delfinului ne-a răspuns sec: ”Aceasta este legea, nu avem ce face. Avem totul în vigoare, avem preșuri cu dezinfectant, peste tot avem dezinfectant pentru mâini. Conform ordonanței de urgență așa s-a stabilit. A venit DSP-ul, au venit de le Poliția Local, măsurile astea sunt. După cum vedeți, avem semne și culoare pe unde să circule lumea. Pe țărani i-am organizat mai răsfirați afară, ca să nu stea unul lângă altul”, ne-a spus George Popa, reprezentant Piața Delfinului.
Potrivit art. 7, alin. 1 din Hotărârea Guvernului 348/2004 privind exercitarea comerțului în piață, piețele agroalimentare reprezintă structuri de vânzare destinate comercializării legumelor, fructelor, laptelui și produselor locale, cărnii și produselor din carne, ouălor, mierii și produselor apicole, produselor conservate, peștelui, florilor, inclusiv artificiale, și a articolelor pentru acestea, semințelor, cerealelor, păsărilor și animalelor mici, inclusiv a articolelor pentru acestea, precum și a unor articole de uz gospodăresc, realizate de mica industrie sau de micii meșteșugari, ca și a unor articole nealimentare de cerere curentă.
Guvernul a decis închiderea piețelor prin hotărârea de guvern adoptată pe 6 noiembrie care urmare a recomandărilor CNSU. Ulterior, premierul Ludovic Orban a susținut că suspendarea temporară a funcționării piețelor din spații închise s-a luat după ce specialiștii au constatat că în astfel de spații gradul de conformare la măsurile de protecție sanitară era cel mai mic.
La câteva zile distanță de decizia Guvernului, în Camera Deputaților, în calitate de for legislativ decizional, a fost votată legea PSD potrivit căreia toate piețele se vor redeschide. Astfel, legea se află acum pe masa președintelui Klaus Iohannis. Șeful statului a declarat, în schimb, că măsura închiderii piețelor este ”una justă”, acuzând PSD că a votat legea din motive politicianiste, scrie Digi24.
”Chestiunea pieţelor este una care a dus la destul de multe dezbateri și în spaţiul public. Eu cred că măsura luată de Guvern este una justă. Această măsură a fost luată doar pentru câteva săptămâni. Însă, faptul că Guvernul hotărăşte ceva şi majoritatea PSD-istă din Parlament, fără să se documenteze, doar din motive politicianiste, hotărăşte inversul este încă un argument pentru care trebuie să facem alegeri la termen”, declara la începutul lunii Klaus Iohannis, într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni, potrivit sursei amintite.