Piețele se redeschid la interior în acest sfârșit de săptămână. Comercianții au așteptat cu nerăbdare această veste, care le dă posibilitatea să își vândă marfa fără a mai fi nevoiți să îndure frigul de afară. În Sectorul 4 al Capitalei, Primăria a luat decizia de a muta toate cele 300 de tarabe din exteriorul clădirilor în interior, iar legumicultorii au fost lăsați să își aranjeze produsele, însă fără a avea voie să le vândă.
Clienții care au călcat astăzi pragul piețelor din Sectorul 4 au rămas surprinși să vadă că nu pot cumpăra legume și fructe, deși erau convinși că vor pleca acasă cu sacoșele pline. De cealaltă parte, comercianții sunt revoltați că nu sunt lăsați să vândă, deși spun ei, se respectă toate regulile sanitare și de protecție.
În această dimineață, Administrația Piețelor din Sectorul 4, prin dispoziția primarului Daniel Băluță, a mutat toate cele aproximativ 300 de tarabe din vecinătatea clădirilor, în interiorul acestora. Odată cu ele, comercianții au fost primiți și ei înăuntru, doar că au avut parte de o surpriză neplăcută: nu au fost lăsați să își vândă marfa. În așteptarea deciziei autorităților centrale, oamenii nu au avut ce face decât să să-i refuze pe cumpărători.
Daniela, comerciantă: ”Nu avem voie să vindem nimic. Așteptăm decizia Guvernului. De ce nu au dat decizia deschiderii direct, fără să ne mai pună să așteptăm? ”
Daniela vinde fructe și legume de mulți ani în Piața Sudului. Femeia spune că abia aștepta decizia de a se redeschide piețele după ce, timp de trei săptămâni, a fost nevoită să îndure frigul de afară.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Daniela, comerciantă: ”Vin clienții să cumpere și îi trimitem acasă, le spunem că nu putem să vindem. Dacă vindem ceva ne dau amenzi. 10 mii de lei este amenda. Și poate le mai vine și vreo idee să ne închidă la loc.”
Maria, comerciantă cu ștate vechi în aceeași piață, este și ea dezamăgită de inconsecvența autorităților.
Maria, comerciantă: ”Noi ne-am bucurat foarte tare că ne aduc tarabele înapoi în piață. Așteptăm clienții cu mare drag să vină la noi și nu putem să vindem nimic. Produsele se deteriorează, noi le-am pregătit cu mare drag, am muncit, am trudit și nu ne dau voie să le vindem. Este imposibil, e bătaie de joc.”
Costul pentru închirerea unei tarabe este de 15 lei pe zi, însă astăzi oamenii au fost scutiți de la plata taxei.
Vasile, comerciant: ”Nu există comparație. Una e să stai în frig și să nu vinzi mai nimic și alta e să stăm la caldură. Cât timp am stat afară vânzările au scăzut cu 90%. Mulțumim administrației că ne-a taxat doar cu o sumă simbolică. Am plătit un leu pe zi.”
Puținii clienți veniți la piață au fost dezamăgiți și ei că nu s-au putut aproviziona cu fructe și legume.
Cumpărătoare: ”Am văzut la televizor că se deschid piețele în interior și am venit să cumpăr mere. Dar am înțeles că nu le dau voie să vândă marfa. Nu înțeleg de ce. Dacă tot i-au lăsat să intre, de ce nu le dau voie să și vândă? ”
Cumpărător: ”Foarte bine că au dat drumul înăuntru, pentru că țăranii pierdeau foarte mult. Marfa lor se strica și nu o cumpăra nimeni. Dar să ne dea și nouă voie să cumpărăm, acum.”
În Piața Progresului, o altă piață importantă din Sectorul 4, pregătirile erau în toi în momentul în care am sosit acolo. Tarabele au fost mutate de pe acoperișul care deservește drept parcare a clădirii, în interior.
Aici l-am întâlnit pe Vasile, un domn care vine de 30 de ani să-și vândă fructele și legumele din producție proprie. De loc este din Moinești Dâmbovița și este nevoit să stea în gazdă câte o săptămână pentru că nu-și permite să facă zilnic drumul de peste 200 de kilometri dus-întors.
Vasile, comerciant: ”Astăzi am aranjat tarabele, am aranjat marfa, iar de mâine încolo am înțeles că ne dau voie să vindem. Cât am fost sus pe acoperiș a fost greu. Dar îi mulțumim lui Dumnezeu că a ținut cu noi și a fost timpul frumos.”
Reprezentanții Primăriei Sectorului 4 îi îndemnă pe oameni să aibă răbdare și să aștepte deciziile guvernanților.
”În momentul de față, toată lumea trebuie să aștepte și să respecte decizia autorităților centrale ca piețele să fie redeschise și să funcționeze în condiții normale, inclusiv pentru producătorii de fructe și legume, pentru că aceată categorie de comercianți a fost afectată în urmă cu trei săptămâni, ca urmare a instituirii acelei măsuri ca piețele să funcționeze în exteriorul lor, pentru a evita aglomerația.
Așteptăm această decizie și în funcție de ea vânzarea fructelor și legumelor în piețele din Sectorul 4 va putea fi posibilă. În acest moment, clienții care vin la Piața Sudului, unde ne aflăm, pot cumpăra și se pot aproviziona cu produse de la acei comercianți care vând altceva în afară de fructe și legume și a căror activitate a fost permisă în interiorul pieței.”, a precizat pentru Impact.ro Violeta Boerescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sectorul 4.
Cel mai probabil de mâine toate piețele se vor redeschide la interior, așa cum a enunțat și secretarul de stat în MAI, Raed Arafat:
„Hotărârea CNSU a trecut. Sunt două măsuri principale. Pieţele închise care vor fi redeschise cu condiţia emiterii unui ordin comun Ministerul Sănătăţii, ANSVSA şi Ministerul Lucrărilor Publice. A doua măsură e pentru ziua votului, unde avem două situaţii, Pentru toţi cetăţenii cu drept de vot există libertate de mişcare între 5 dimineaţă în data de 6 decembrie şi 1 dimineaţa în 7 decembrie, iar pentru membrii BEC, observatori, candidaţii şi personalul tehnic şi auxiliar care participă la procesul de vot nu vor fi supuşi restricţiilor de circulaţie între 23.00 şi 5.00 pe baza documentului justificativ. Pentru zonele carantinate care sunt sub carantină se va emite o reglementare care să prevadă exact aceste excepţii”, a precizat Raed Arafat, potrivit ZF.ro.