REPORTAJ. Șansa la o viață normală pentru copiii cu autism. Metoda de tratament mai puțin cunoscută, dar cu rezultate vizibile

24 10. 2020, 13:20

Copiii cu autism pot avea șansa la o viață normală. O metodă de tratament relativ nou apărută în România, dar care există de zeci de ani în țări precum Statele Unite ale Americii, le poate oferi micuților o ameliorare vizibilă a stării lor de sănătate, astfel încât să poată trăi normal. Neurofeedback este o metodă de tratament noninvazivă care folosește impulsuri electrice transmise de creierul uman către un soft prin intermediul unor senzori amplasați la nivelul capului pacientului.

Șansa la o viață normală pentru copiii cu autism

Ulterior, semnalul este procesat și transformat într-un program video care oglindește impulsul electric măsurat. Procedura este indicată și în tratarea altor afecțiuni precum depresia, anxietatea, migrenele și în general tot ceea ce ține de sistemul nervos central. Un lucru extrem de important de precizat este faptul că, potrivit specialiștilor, neurofeedback-ul nu are efecte secundare.

Ne aflăm într-un cabinet de neurofeedback din zona Gării de Nord a Capitalei. Pacienții cu diverse afecțiuni de natură neuropsihică trec pragul încrezători că problemele lor au într-un final o rezolvare. Într-una dintre încăperi, o tânără cufundată într-un fotoliu, cu o pereche de căști pe urechi și un animăluț de pluș în brațe, privește la imaginile afișate pe un ecran. Ea are aplicați mai mulți senzori la nivelul capului care îi înregistrează undele cerebrale, întocmai precum o electroencefalogramă.

”Se amplasează electrozi pe capul pacientului. În funcție de problematica sa, se poziționează în anumite puncte astfel încât să citească câmpul electric al creierului, iar datele sunt transmise unui soft care generează niște feedback-uri vizuale, auditive și un feedback tactil.”, ne-a explicat psihoterapeutul Monica Ion, cea care aplică această tehnică clienților săi.

Feedback-ul tactil este reprezentat de acel animăluț de pluș pe care tânăra îl ține în brațe și care vibrează în anumite momente. Monica Ion ne explică într-un mod plastic că neurofeedback-ul este o metodă de antrenament a creierului, făcând o comăparație cu mersul la sala de sport: ”Dacă vrei să faci mușchi, atunci tragi de fiare. Iar dacă vrei să ai funcții cognitive mai bune și o stare emoțională mai echilibrată folosești neurofeedback.”

Diana are 23 de ani și suferă de patru ani de anxietate. În tot acest timp a făcut psihoterapie și a ținut un tratament recomandat de medicul psihiatru cu anxiolitice, cu care ”nu este neapărat de acord”.

”Mi-a calmat anumite simptome, doar că nu funcționează direct pe cauză. Așa că am aflat de la un prieten de neurofeedback de anul trecut. Am înțeles că ar acționa pe cauză. Are sens pentru mine, pentru că știu cum operează sistemul respectiv cu unde cerebrale și mă gândesc că în felul acesta ajunge mult mai ușor să modifice diverse trasee comportamentale care nu sunt funcționale.” a precizat tânăra.

Care este rezultatul

A decis să vină în cabinetul Monicăi Ion după un episod de anxietate foarte puternic pe care l-a avut în urmă cu două luni.

”Am început să fac din septembrie (neurofeedback, n.r.) și chiar simt că s-au produs schimbări. Am somnul mult mai adânc, în timpul ședinței am o stare foarte relaxată și îmi este mult mai ușor să mă concentrez. Și în timpul zilei, de asemenea, îmi este mult mai ușor să mă concentrez. Nu am mai avut nici stări de anxietate intensă.”, a mărturisit Diana.

Ce afecțiuni tratează neurofeedback-ul

Efectele terapiei asupra autismului

Într-o altă cameră, o bunică se străduiește să îl facă pe nepoțelul ei să își controleze impulsurile comportamentale. Mihnea are 8 ani și suferă de autism. Într-un dialog emoționant, copilul îmi spune: ”Am venit la doamna Monica să ne uităm la desene.” 

”- Astazi la ce vrei sa te uiți?”, îl întreabă bunica.

”- La Albă ca Zăpada.”, răspunde micțul.

Bunica sa ne spune că părinții au aflat de suferința lui Mihnea în jurul vârstei de trei ani, după ce au observat că ”nu răspundea la nume, nu se juca cu jucăriile, avea somnul foarte agitat și nu socializa deloc.” 

”- Facem terapie (cognitiv-comportamentale, n.r. ) cam de la trei ani. Atunci a fost diagnosticat. Aici (la neurofeedback, n.r.) venim de mai puțin timp, am aflat mai târziu. Sperăm că o să fie spre folosul lui. Copilul pe care l-am văzut eu mi s-a părut că a avut o evoluție foarte frumoasă. Dacă la început doar țipa, acum salută, își ia ghiozdanul, merge la grădiniță. Chiar s-a schimbat foarte mult.

– De unde ați aflat de terapie?

– De la părintele care a venit cu copilul. Apoi am căutat pe internet.”, ne-a spus bunica lui Mihnea.

Monica Ion precizează că în cazul copiilor cu autism neruofeedback-ul trebuie să meragă în paralel cu terapia comportamentală.

”În cazul autismului sunt rezultate foarte bune, doar că este nevoie de mai multe ședințe. Copilașii lucrează cam un an de zile, însă după această perioadă reușesc să perceapă mediul și corpul foarte bine. Dacă ar fi să facem o comparație cu terapia ABA (terapie folosită special pentru copiii cu autism, n.r.), spre exemplu, unde să zicem că se lucrează trei ani, în cazul neurofeedback-ului se lucrează un an pentru a avea aceleași rezultate. Cele două terapii, însă, nu se exclud. Terapia comportamentală merge în paralel cu neurofeedback-ul.

Copilașii care merg la terapia cu neurofeedback sunt mult mai cooperanți în terapie, mai atenți și capătă achiziții mai ușor. Neurofeedback-ul ajută creierul, dar nu îl învață cum să facă. Copilul trebuie învățat să facă ceea ce trebuie, pentru a fi independent.”, ne-a precizat tarapeutul.

Tratează depresia și insomniile

Această metodă de tratament poate fi aplicată și în cazul mai multor afecțiuni.

”Tratează tot ce înseamnă patologie psihologică, psihiatrică, neurologică. Mai concret: depresie, anxietate, tulburări de somn, stress post traumatic, ADHD, autism, fobii, obsesii, astm, fibromialgie, AVC, epilepsie, migrene, vertij..”, a explicat Monica Ion.

Cei care merg la terapia prin neurofeedback nu au nevoie de o pregătire prealabilă și nu există contraindicații pentru ea. De asemenea, nici efecte secundare nu au fost înregistrate în rândul pacienților.

În SUA, Academia Americană de Pediatrie a introdus ca metodă de tratament neurofeedback-ul în cazul copiilor cu ADHD.

Monica Ion – psihoterapeut, psiholog clinician