REPORTAJ În Centrul Vechi bate vântul prin localurile redeschise. Patronii ridică neputincioși din umeri: ”De când a venit frigul, clienții nu prea mai vin, ori de frig, ori de frică”

25 01. 2021, 19:35

De astăzi, în Capitală, restaurantele, cafenelele, barurile, teatrele, cinematografele și sălile de jocuri de noroc s-au redeschis în interior, la capaciatea de 30%, ca urmare a deciziei ce a fost adoptată vineri de Comitetul pentru Situații de Urgență al Municipiului București. Cu toate acestea, entuziasmul patronilor de localuri nu a fost atât de mare cum ne-am fi așteptat, multe dintre ele rămânând în continuare închise. În schimb, actorii au fost nerăbdători să urce din nou pe scenă în fața publicului, chiar și în condițiile unei săli de spectacol mai mult goale.

Bucureștiul în prima zi de relaxare a unor măsuri. Multe localuri au rămas în continuare închise

Înainte ca pandemia să își facă apariția, localurile din centrul Vechi al Capitalei erau mai tot timpul pline de clienți, indiferent de oră sau anotimpul în care ne aflam. După restricțiile impuse de pandemie, cel mai vibrant loc al Bucureștiului s-a transformat în câteva luni de zile într-unul dintre cele mai puțin frecventate din oraș. Barurile și restaurantele au fost închise și redeschise la interior de nu mai puțin de patru ori în ultimul an, iar clienții dornici de socializare au fost nevoiți să petreacă timp alături de prieteni mai mult pe terase, chiar și în zezonul rece, respectând distanțarea fizică.

Dacă după prima perioadă în care au fost închise, patronii restaurantelor s-au pregătit cu câteva zile înainte de redeschiderea anunțată de autorități, acum lucrurile stau complet diferit. Din zecile de localuri existente în Cetrul Istoric, astăzi mai erau deschise doar câteva, cele mai multe având lacătul pe ușă sau fiind chiar scoase la vânzare.

De cum pășești pe pavajul din Centrul Vechi, te cuprinde un sentiment greu de descris. Atmosfera anostă pe care o regăsești aici este amplificată de ploaia rece și vântul puternic care s-au năpustit astăzi peste Capitală. Mărturisesc că după o perioadă atât de lungă în care domeniul HoReCa s-a confruntat cu probleme grave de natură financiară, m-aș fi așteptat ca entuziasmul patronilor de localuri să fie mult mai mare, în urma deciziei autorităților de redeschidere în interior. Dar probabil că doza lor de speranță s-a epuziat pe parcurs, având în vedere pierderile bănești înregistrate până acum.

Masuri de relaxare in Bucuresti. S-au redeschis restaurantele, teatrele, barurile, salile de cinematograf si salile de jocuri de noroc

Ce spun managerii localurilor

În primul local în care intru, o tânără zgribulită de frig ma invită energic înăuntru ”la o cafea” sau să servesc ”ceva de mâncare”.

– Am deschis în interior, îmi spune ea bucuroasă.

După o scurtă discuție cu unul dintre reprezentanții restaurantului, aflu că sunt prima persoană care le trece pragul astăzi, deși era aproape ora prânzului. În spate, într-o încăpere ce părea a fi bucătăria, era zarvă mare. Pesemne că bucătarii pregăteau de zor meniul, chiar dacă până la ora aceea nu avuseseră niciun client. Printre altele, reprezentantul localului îmi spune dezamăgit că ”nu știe la ce să se mai aștepte”, referindu-se la situația în care se află întreg domeniul HoReCa și implicit restaurantul său.

Vlad, reprezentant restaurant: ”De când a venit frigul, clienți sunt foarte puțini. Cu toate că am amenajat terasa și am adus încălzitoare și pături, oamenii nu prea mai vin, ori de frică (a virusului – n.r.), ori că s-au dezobișnuit să mai iasă din casă.” 

La câteva zeci de metri distanță, un pub își aștepată clienții pe ritmuri de muzică de club. Însă oamenii pot sta doar pe terasa amenajată sub forme de igluuri, căci cu toate că au voie să primească clienți înăuntru la o capacitate de 30% din totalul locurilor disponibile, reprezentanții localului spun că nici nu se gândesc să redeschidă în interior.

Roxana, manager pub: ”Prima dată când ne-au redeschis am avut un caz mai special. După câteva pahare consumate, o clientă începuse să danseze și să abordeze clienții de la mesele ocupate. Noi am încercat să îi explicăm că nu are voie să facă lucrul ăsta, dar nu am avut cu cine să ne înțelegem și am primit amendă din cauza ei.”

Tot Roxana ne-a mărturisti că ”într-o zi ca asta nu câștigă mai mult de 1.000 de lei”, după ce am întrebat-o cum au reușit să se descurce în toată această perioadă.

Roxana, manager pub: ”Este foarte greu. Deși avem deschisă doar terasa și se respectă toate măsurile impuse, am primit amenzi peste amenzi. Sincer vă spun că nu mai am nicio așteptare. Nu știu ce se va mai întâmpla.”

Masuri de relaxare in Bucuresti. S-au redeschis restaurantele, teatrele, barurile, salile de cinematograf si salile de jocuri de noroc

Actorul Răzvan Oprea: ”Salut deschiderea teatrelor… Militez pentru libertatea de a profesa”

Odată redeschise teatrele și sălile de cinematograf, actorii se pot reîntoarce pe scenă în fața spectatorilor. Răzvan Oprea, actor al Teatrului Național I.L. Caragiale din București și regizor, a declarat pentru Impact.ro că aștepta acest moment de luni bune, timp în care a repetat, alături de alți colegi de breaslă, o piesă americană pe care speră să o poată juca cât de curând.

”Eu am repetat din luna septembrie încontinuu o piesă americană extraordinară, care se numește ”Stupid F***g Bird”, scrisă de Aaron Posner, o piesă foarte premiată în America. Am repetat cu acceptul teatrului (Teatrul Național – n.r.) și teatrul încă nu s-a decis dacă să finanțeze acest proiect care are un buget infim față de multe producții falimentare ale sale. Zilele acestea voi avea o discuție cu domnul Ion Caramitru, și pentru că teatrele s-au deschis, sper ca noi să ieșim cu acest spectacol. Actorii care sunt implicați în această producție nu au nicio problemă  să repete și să joace. În plină pandemie au repetat aproape 4 luni și nu s-a întâmplat absolut nimic. Nu s-a îmbolnăvit nimeni.”, a declarat actorul.

Răzvan Oprea este deranjat de atitudinea unor actori care, spune el, ”le convine să stea acasă și să ia bani”, referindu-se la cei ce au militat împotriva redeschiderii teatrelor din cauza riscului de îmbolnăvire.

”Cât timp totul a fost închis, noi am repetat un spectacol pe care așteptăm să îl aducem în fața publicului, dacă și domnul Caramitru va fi partizanul acestui spectacol și pe care l-am făcut alături de colegi de-ai mei pe când nu se făcea nimic, pentru că noi voiam să ne continuăm meseria.

Timp de 4 luni noi am exersat. Eu ca regizor, iar ei ca actori. Ne-am făcut profesia cu mare demnitate și nu am avut niciun risc.”, a mai precizat regizorul.

”Aștept oamenii să vină la teatru și să epuizeze cele 30% din bilete”

Răzvan Oprea este convins că omul nu poate fi constrâns în niciun fel, atunci când vine vorba de libertățile sale fundamentale.

”Salut această deschidere, mă bucur că s-au deschis teatrele și sper să rămână așa. Nici o boală și în numele niciunei siguranțe sanitare nu se poate opri viața omului și distruge economii la nesfârșit. În numele niciunei siguranțe nu se poate trăda complet libertatea omului, libertatea de alegere, libera circulație ș.a.m.d.

Vreau ca acea parte din populație, cei peste 85% din oameni care sunt asimptomatici, sau au simptome ușoare ale acestei boli, să aibă dreptul să trăiască deplin și să aleagă libertatea. Cuvântul pentru care militez este libertatea – de a trăi, de a profesa, de a circula, de a alege.”, a declarat actorul.

El îi invită pe oameni să ocupe de acum încolo cele 30% din locurile disponibile ale unei săli de teatru.

”Jucăm pe data de 5 februarie ”Omul care a văzut moartea”, o comedie pe care o jucăm de 9 ani deja cu casa închisă mereu la Teatrul Național și să aștepte în curând ”Stupid F***g Bird” în regia mea, cu colegi extraordinari: cu Marius Bodochi, Cecilia Bârbora, Cosmina Olariu, Emilian Mârnea, Eduard Adam. Sunt actori ai Teatrului Național extraordinari care au repetat în aceste condiții de pandemie, au făcut un efort fantastic și au realizat performanțe pe care dorim să le arătăm publicului cât mai curând”, ne-a mai spus actorul.

Razvan Oprea – actor, regizor