REPORTAJ. De Sfântul Valentin, românii au preferat atmosfera romantică de la malul mării. Cum au petrecut îndrăgostiții pe plajă

Andrei Cezar 15.02.2021, 19:16

Chiar dacă anul acesta Valentine’s Day s-a desfășurat sub regulile impuse de pandemie, îndrăgostiții nu au ratat prilejul de a-și manifesta dragostea față de jumătatea lor așa cum se cuvine. În timp ce unii s-au gândit la cadouri extravagante pentru persoana iubită, alții au ales plimbările pe malul mării, în ciuda gerului de afară. Restaurantele au pregătit și ele meniuri speciale și o atmosferă de vis pentru îndrăgostiți.

Constanța, una dintre cele mai căutate destinații pentru îndrăgostiți de Valentine’s Day

Chiar dacă ne aflăm în toiul iernii, iar vremea de afară nu te îmbie la plimbări în aer liber, dragostea a reușit într-un mod aparte să încălzească suficient inimile iubăreților și să-i îndrume către o plimbare romantică pe malul mării. Soarele a contribuit și el din plin la crearea unei atmosfere de basm, cu toate că mercurul din termometre nu depășea -2 grade Celsius, iar vântul îți biciuia necontenit obrajii.

Spre exemplu, în stațiunea Mamaia, așa cum era de așteptat, nu am găsit agitația din timpul sezonului estival, însă turiști veniți special pentru a admira valurile mării în luna lui Făurar am întâlnit destui. Altădată polul distracției al Litoralului românesc, stațiunea arată acum ca un mic oraș părăsit, înghețat în timp. Majoritatea hotelurilor sunt închise, magazinele au obloanele trase, iar din loc în loc poți zări câțiva oameni zgribuliți și cu mersul grăbit. Nordul stațiunii, în schimb, a devenit un adevărat Rai pentru investitorii imobiliari. De la an la an, apar tot mai multe complexuri rezidențiale care-și așteaptă noii proprietari.

Faleza stațiunii era și ea pustie, însă odată ce am pășit pe nisipul acoperit cu zăpadă, am pătruns într-o atmosferă idilică imortalizată, parcă, într-un tablou perfect. Ca un cuplu etern, marea și nisipul s-au lăsat mângâiați unul de celălalt, în bătaia vântului geros, iar soarele, zgârcit la vedere în acest anotimp, a dorit, prin apariția sa, să le confirme încă o dată statutul său de martor veșnic al iubirii lor.

Răzleț puteai vedea cupluri ce se țineau de mână și își șopteau, îngânați de valurile mării, cuvinte doar de ei știute. Cu pasul întins agale, își doreau parcă să înghețe clipa în clepsidra veșniciei.

Cuplu de indragostiti pe plaja
Cuplu de indragostiti pe plaja

Marea, un loc plin de romantism și iarna

Bucuria unui astfel de moment este neprețuită în opinia celor care au ales să petreacă Ziua Îndrăgostiților la malul mării. Adrian și Corina au venit special din București, împreună cu încă un cuplu, pentru a celebra Valentine’s Day în Constanța. Cei doi soți au ales această destinație datorită romantismului pe care îl oferă marea în orice anotimp. Înainte de plimbarea de pe malul mării au mers să servească prânzul la o cherhana din apropiere.

Corina, turistă: ”Sărbătorim an de an Ziua Îndrăgostiților, iar anul acesta am hotărât să tragem o fugă până la mare. Mi se pare un loc foarte romantic, chiar și iarna. Este drept că nu se compară cu sezonul estival, dar e la fel de liniștitor să asculți valurile mării. ”

În ceea ce privește cadoul, cei doi îndrăgostiți spun că escapada lor a reprezentat darul perfect pentru această zi.

Cuplu, la plimbare pe plaja
Cuplu, la plimbare pe plaja

Pe nisipul mării se scriu povești de iubire

Felicia este din Constanța și a ieșit la plimbare pe malul mării alături de alte două cupluri. Tânăra a ales să-și exprime iubirea față de iubitul ei, navigator plecat pe mare, într-un mod inedit: a desenat în nisipul înghețat o inimă cu mesajul ”I love you”, în speranța că valurile care o vor acoperi să o poarte până la persoana iubită.

Felicia: ”Păstrăm legătura în permanență, ne vedem de câte ori avem ocazia, prin apeluri video, iar diseară vom bea un pahar de vin împreună, de la distanță. Până de Dragobete se va întoarce acasă și atunci vom sărbători românește.”

Tanara, la plimbare pe plaja
Tanara, la plimbare pe plaja

Restaurantele din Mamaia s-au reprofilat pe ”delivery”

Patronii de restaurante din Constanța s-au pregătit și ei așa cum se cuvine pentru Ziua Îndrăgostiților. De la meniuri speciale pentru cupluri și până la atmosfera romantică creată de muzica live. Printre foarte puținele localuri care funcționează la ora actuală în Mamaia, se numără și un restaurant cu mâncare tradițională care mai nou a adoptat sistemul de livrare la domiciliu pentru a putea supraviețui până la deschiderea sezonului estival. Managerul acestuia spune că odată cu Ziua Îndrăgostiților au crescut și comenzile.

Bogdan, manager: ”Ne-am pregătit dinainte. Pentru îndrăgostiți avem meniurile speciale: meniul Cupidon, meniul Juliette și meniul Romeo. Toate conțin câte o sticlă de vin, clătite ”black sea” – specialitatea casei pe partea de deserturi – și tagliatele, fructe de mare, cam ce se potrivește pentru îndrăgostiți.”

De-a lungul vremurilor, în jurul Zilei Îndrăgostiților, au fost țesute foarte multe legende. Una dintre ele spune că Valentin a fost preot în Roma, în secolele II-III. Acesta, în timpul împăratului Claudius al II-lea (268-270), ar fi ajutat tinerii, creştini sau păgâni, să se căsătorească. Împăratul roman era convins că bărbaţii ar fi soldaţi mult mai buni, dacă nu ar fi avut logodnice sau soţii, de aceea a interzis căsătoriile. Tânărul preot, dimpotrivă, susţinea că mariajul este parte din planul lui Dumnezeu şi unul dintre scopurile acestei vieţi. Astfel, el a continuat să oficieze slujbe în secret, până când împăratul a aflat. Drept urmare, preotul a fost închis și condamnat la moare, fapt care s-a petrecut pe 14 februarie 269.

Meniuri speciale pentru indragostiti
Meniuri speciale pentru indragostiti
Urmăriți Impact.ro și pe