Renault și Dacia, în centrul unui imens scandal. Mii de plângeri pentru „înşelătorie” și „punerea în pericol a vieţii”

Badea Violeta 02.06.2023, 18:15
Renault și Dacia, în centrul unui imens scandal. Mii de plângeri pentru „înşelătorie” și „punerea în pericol a vieţii”

Mii de proprietari de automobile Renault, Dacia și Nissan din Franța vor depune luni, pe data de 5 iunie, o plângere penală împotriva grupului Renault și a partenerului său Nissan, pe care îi acuză de „înşelătorie” și „punerea în pericol a vieţii”. Iată mai multe detalii în rândurile următoare.

Acuzații dure la adresa Renault și Dacia

Grupul Renault și Nissan se confruntă cu probleme serioase. Mii de posesori de maşini Renault, Dacia și Nissan vor depune, luni, o plângere penală împotriva lor la tribunalul din Nanterre (Hauts-de-Seine), după cum a relatat Le Parisien joi, pe 1 iunie 2023.

Reclamanții îi acuză pe cei de la Renault Grup și Nissan de practici frauduloase și înșelătoare, de punerea în pericol a vieții oamenilor și de producerea de pagube majore.

„Până în prezent sunt aproape 2.000 de persoane (1.789 mai exact). Şi având în vedere că înscrierile continuă ne puteam aştepta la o cifră mai mare. Nu mai este vorba de o simplă dispută între un gigant şi o persoană izolată”, a declarat avocatul reclamanţilor, Christophe Leguevaques.

Citește și Dacia Sandero, cea mai vândută mașină din Europa în luna aprilie. În ce țări s-a vândut mașina cel mai bine!

Renault si Dacia, in centrul unui imens scandal. Mii de plangeri pentru inselatorie si punerea in pericol a vietii
Renault si Dacia, implicate intr-un scandal urias

Ce reproșuri sunt aduse grupului Renault

Nemulțumirile reclamanților se referă la motorul 1.2 TCe, montat pe circa 400.000 de vehicule între octombrie 2012 și iunie 2016, care ar fi vinovat de un consum excesiv de ulei, ceea ce ar provoca o uzură prematură a motorului, după cum susține avocatul Christophe Leguevaques.

Problema ar afecta mai multe modele, printre care Renault Captur, Clio IV, Kadjar, Mégane 3, Scenic 3, Dacia Duster, Lodgy, Nissan Juke și Qashqai, printre altele. Pe un grup de Facebook se regăsesc peste 7.000 de victime, toate din Franța.

Însă, defecțiunea a fost semnalată și în anul 2019. La vremea aceea, asociaţia pentru protecţia consumatorilor UFC-Que Choisir i-a avertizat pe oameni cu privire la aceste motoare.

Totuși, un reprezentant Renault a transmis că grupul auto „nu a încetat niciodată să examineze solicitările care i-au fost adresate. Cererile care au fost primite au făcut obiectul unei examen atent al elementelor constitutive şi a fost oferit un răspuns”. Conform celor de la Renault, mașinile echipate cu astfel de motoare rămân „sigure şi conforme cu reglementările în vigoare”.

Citește și Invazie de mașini Dacia Duster pe un câmp din România. Localnicii au avut un șoc când le-au văzut!

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...