Relaxările de la 1 iunie vor veni indiferent de ce număr atingem la vaccinați. Cîțu: ”Românii au înțeles că e pentru sănătatea lor”

Stan Filon 19.05.2021, 19:07
Relaxările de la 1 iunie vor veni indiferent de ce număr atingem la vaccinați. Cîțu: ”Românii au înțeles că e pentru sănătatea lor”

Premierul Florin Cîțu a precizat că relaxările restricțiilor programate pentru data de 1 iunie vor veni indiferent de numărul românilor care s-au vaccinat împotriva coronavirusului. Așadar, premierul a lăsat să se înțeleagă faptul că nu mai este valabilă atingerea unui anume număr de vaccinări, pentru a mai scăpa de alte restricții.

Relaxările de la 1 iunie vor veni indiferent de numărul atins al persoanelor vaccinate

Chiar dacă premierul Florin Cîțu declara în urmă cu o lună că România va relaxa din nou restricțiile, de la 1 iunie, dacă se va atinge cifra de 5 milioane de români vaccinați, trendul descendent al noilor îmbolnăviri l-a făcut pe premier să spună că acestea vor veni indiferent de numărul persoanelor vaccinate.

Întrebat dacă vor exista măsuri de relaxare, chiar dacă pragul de vaccinare nu va fi atins, Florin Cîţu a declarat: ”La 1 iunie vor exista relaxări”. ”În primul rând, în România eu știu că se poate. Putem să atingem cinci milioane (de persoane vaccinate în România – n.r.), dar nu acesta este, de fapt, obiectivul, să atingem o anumită cifră. Obiectivul este să depăşim pandemia şi nu se poate decât prin vaccinare”, a declarat Florin Cîţu, miercuri, după şedinţa de Guvern. ”Faptul că am venit cu câteva măsuri mai rapid a fost tocmai pentru că ne-am vaccinat și am văzut că vaccinarea a dus la reducerea ratei de infectare”, a arătat Florin Cîțu.

Relaxarile de la 1 iunie vor veni indiferent de numarul atins al persoanelor vaccinate
Relaxarile de la 1 iunie vor veni indiferent de numarul atins al persoanelor vaccinate

”Românii au înţeles mesajul şi se vor vaccina”

Premierul este sigur că ”românii au înţeles mesajul şi se vor vaccina, în primul rând pentru sănătatea lor, a familiilor lor și pentru a avea o viață mai bună”.

Președintele Klaus Iohannis vorbea și el despre msurile de relaxare programate la 1 iunie. Șeful statului îi avertiza luna trecută pe românisă nu aibă așteptări foarte mari de la data de 1 iunie.

”1 iunie este o dată pe care vă rog să nu o supraevaluați. Este data la care Guvernul va prezenta evaluările pentru posibila relaxare. Să nu credem din greșeală că 1 iunie este data de relaxare totală. Nu va fi. Eu sunt foarte optimist și cred că în cursul verii vom ajunge acolo. Evident, până atunci mai sunt atâtea săptămâni în care evaluăm mersul pandemiei.

Dacă numărul de infectări scade foarte mult, dacă numărul de persoane grav bolnave scade foarte mult și, în paralel, numărul de vaccinați crește, atunci cu siguranță, rând pe rând, putem să renunțăm la anumite măsuri. Sper foarte mult ca în plină vară să ajungem în faza în care măsurile vor fi atât de puține, încât românii vor putea să-și facă concediul în tihnă”, a declara Klaus Iohannis.