Reguli Macao. Totul despre cel mai popular joc de cărți

Emanuela Pană 19.09.2022, 16:58
Reguli Macao. Totul despre cel mai popular joc de cărți

Reguli Macao, cum se joacă Macao? Macao este unul dintre jocurile de cărți care a definit copilăria multora dintre noi, reprezentând o bună modalitate de scăpa de plictiseală. Interesant este faptul că jocul de cărți a trecut granițele timpului, fiind și astăzi extrem de popular. În plus, pentru că este interactiv și distractiv, Macao este jucat de oameni de toate vârstele.

Reguli Macao. Cum se joacă, de fapt, Macao

Cărțile de joc au oferit dintotdeauna oportunități pentru momente de relaxare, printre cele mai populare jocuri de cărți numărându-se, evident, și Macao (Macau în unele variante), versiunea maghiară a jocului american Crazy Eights.

Macao este un joc de cărți interactiv, destul de popular, dar fără reguli „oficiale“, deoarece nu a existat o federație sau o autoritate de acest gen care să oficializeze regulile. Acesta este și motivul care a permis jocului să fie adaptat în orice context și cu orice „regulă“ nescrisă, cu scopul de a-l face și mai „picant“.

Cum se joacă Macao?

În primul rând, menționăm că Macao este un joc individual, astfel că nu se poate juca în perechi. La acest joc pot participa între 2 și 10 jucători, folosindu-se toate cele 52 de cărți dintr-un pachet normal, plus Jokerul negru și Jokerul roșu, la jumătate față de jocul Uno, unde se folosesc nu mai puțin de 108 cărți.

Pentru început, fiecare jucător extrage câte o carte din pachet, iar cel care are cartea cea mai mică va bate (amesteca) cărțile din pachet. Jucătorul din stânga dealerului taie pachetul de cărți, iar dealerul distribuie câte 5 cărți fiecărui jucător, începând cu cel din dreapta sa, după care așează restul cărților într-un teanc cu fața în jos.

Reguli Macao

Se întoarce prima carte din teanc și se deschide jocul. Important de precizat că prima carte întoarsă nu trebuie să aibă o funcție specială –  standard sau stabilită de comun acord la începutul jocului. Potrivit setului standard de reguli Macao, jucătorul din dreapta dealerului va trebui să adauge o carte cu același semn peste cea de jos. Cu alte cuvinte, cel care începe trebuie să plaseze în grămada în formare o carte care are aceeași valoare sau același simbol cu cartea inițială (de pildă, inimă roșie peste inimă roșie, trefla peste treflă și așa mai departe).

Acum, probabil te întrebi ce se întâmplă dacă nu ai cărți cu același semn în mână. Ei bine, poți lăsa jos orice carte cu aceeași valoare (dacă jos ai, să spunem, Q de inimă neagră, tu poți pune Q de treflă sau de inimă roșie și așa mai departe) sau poți plasa oricare dintre cărțile cu funcții speciale care se pretează, despre care vom vorbi puțin mai jos. În cazul în care nu ai nici una, nici alta, nu-ți rămâne decât să extragi o carte din pachet. Următorul jucător va trebui să execute aceleași manevre.

În jocul de cărți Macao câștigă cel care termină primul cărțile din mână. De asemenea, înainte de a rămâne cu o singură carte în mână, fiecare jucător trebuie să anunțe „Macao“. În cazul în care alt jucător spune „Macao“, cel prins cu o carte în mână trebuie să tragă 5 cărți din pachet.

Care sunt cărțile cu funcții speciale la Macao

Ca la orice joc de cărți și potrivit acestui mic set de reguli Macao, unora dintre cărțile din pachet le sunt atribuite anumite caracteristici speciale, după cum urmează:

  • Cărțile cu numărul 2 sau 3 – urătorul jucător trebuie să „umfle“ două sau trei cărți, după caz, din pachetul cu cărți neutilizate;
  • Cartea cu numărul 4 – dacă se joacă un 4, următorul la rând „va sta“ în mâna respectivă, excepție fiind cazul în care are și joacă un 4;
  • Cartea cu numărul 7 – stopează o umflătură (exemplu: dacă jucătorul dinaintea ta ți-a dat să iei 2 cărți, iar tu ai în mână un 7 de orice culoare, îl poți da jos și, astfel, nu vei mai lua acel număr de cărți);
  • Jucătorul care dă jos Asul poate schimba cartea de jos în orice dorește;
  • Joker negru sau Joker roșu – următorul jucător este nevoit să tragă de jos nu mai puțin de 5 sau 10 cărți, după caz;
  • Cartea de joc cu K – dacă se joacă un K roșu, următorul jucător trebuie să ia 5 cărți de jos. Dacă se joacă un K negru, jucătorul de dinainte trebuie să ia 5 cărți de jos.

De reținut că regulamentul în ceea ce privește cărțile speciale nu este bătut în cuie. Ele pot fi schimbate în funcție de dorințele jucătorilor și adaptate astfel încât jocul să devină mult mai interactiv și mai distractiv. Ideea e să ofere doza necesară de adrenalină pentru a vă simți bine jucându-vă.

Cum se joacă Macao pe puncte?

Dacă atunci când există doar doi sau trei jucători este ușor de stabilit o ierarhie, când joacă mai mult de patru persoane acest demes devine mai dificil. În astfel de cazuri, jocul de cărți Macao pe puncte reprezintă soluția ideală.

Reguli joc Macao
Cum se joaca Macao pe puncte

De menționat însă că punctele nu sunt de dorit, întrucât primul jucător care ajunge la 500 pierde și părăsește jocul. Cel care câștigă un joc primește 0 puncte, iar celorlalți li se calculează suma punctelor rămase în mână.

Valorile atribuite cărților de joc:

  • Cărțile de la 4 la 9 valorează 5 puncte;
  • Decarii și Figurile (K, Q, J) valorează 10 puncte;
  • Doiarii valorează 20 de puncte;
  • Treiarii valorează 30 de puncte;
  • Așii valorează 50 de puncte;
  • Jokerii valorează 100 de puncte;
  • Regele de inimă valorează 150 de puncte.
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...