Refuzul României în Schengen nu a rămas fără reacții. MAE a convocat-o pe ambasadoarea Austriei la București. „Acest rezultat este complet injust”

Anca Manolica 08.12.2022, 23:20
Refuzul României în Schengen nu a rămas fără reacții. MAE a convocat-o pe ambasadoarea Austriei la București. „Acest rezultat este complet injust”

Răspunsul negativ primit de România privind aderarea la Spațiul Schengen a stârnit, așa cum era de așteptat, un val uriaș de reacții. Astfel, Ministerul Afacerilor Externe a convocat-o pe ambasadoarea Austriei la București. Ce comunicat a emis MAE în acest sens.

Ambasadoarea Austriei la București, convocată la MAE

Ministerul Afacerilor Externe a transmis că respinge ferm, ca total inadmisibilă, decizia Austriei de a vota negativ în privința aderării României la Spaţiul Schengen, în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI). Astfel, se vor produce consecințe inevitabile asupra relațiilor bilaterale, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe.

Într-un comunicat emis joi, 8 decembrie, MAE a subliniat faptul că se vor produce consecințe inevitabile asupra relațiilor bilaterale și a anunțat că a convocat-o pe amabsadoarea Austriei la București, pentru a i se comunica poziția României.

„Austria s-a singularizat şi autoizolat în cadrul Uniunii Europene.

MAE consideră că acest rezultat este complet injust şi lipsit de orice motivare obiectivă, mai ales în condiţiile în care România a acţionat cu deschidere şi transparenţă în relaţia cu toţi partenerii europeni, inclusiv Austria, iar gradul de pregătire a ţării noastre în aplicarea prevederilor acquis-ului Schengen a fost confirmat, în repetate rânduri, de experţii UE şi ai statelor membre, cel mai recent cu prilejul celor două misiuni de evaluare care au avut loc în lunile octombrie şi noiembrie 2022.

Din păcate, Austria a decis să ignore toate aceste elemente prin votul negativ exprimat astăzi, în contradicţie flagrantă cu poziţia favorabilă exprimată de celelalte state membre (..)”, scrie în comunicatul de presă transmis de MAE.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu

„I s-a transmis ambasadoarei protestul ferm faţă de acuzaţiile exprimate de autorităţile austriece”

Potrivit sursei citate, poziţia Austriei este „cu atât mai inadmisibilă” cu cât decizia de neacceptare a fost exprimată prima dată pe 18 noiembrie 2022, după ce, cu doar două zile înainte Viena exprima sprijin deplin pentru aderarea României în mod formal şi oficial la reuniunea de la Bucureşti a Forumului Salzburg.

„Din dispoziţia ministrului afacerilor externe, ambasadoarea Republicii Austria la Bucureşti a fost convocată în această seară la sediul MAE pentru a i se comunica poziţia României expusă mai sus şi protestul MAE faţă de atitudinea nejustificată şi inamicală a Austriei, care va produce consecinţe inevitabile asupra relaţiilor bilaterale.

Ambasadoarei Austriei i s-a transmis că votul negativ al Vienei surprinde cu atât mai mult în contextul existenţei unor relaţii diplomatice îndelungate, cu o tradiţie de peste 100 de ani, între ţările noastre, precum şi al cooperării bilaterale substanţiale în special în domeniul economic – Austria fiind unul dintre partenerii economici cei mai importanţi ai României şi al doilea investitor străin pe piaţa românească.

În egală măsură, colaborarea româno-austriacă în plan regional şi european, precum şi coordonarea strânsă în dosare de interes comun în plan internaţional ar fi trebuit să cântărească considerabil în decizia de vot a Austriei.

De asemenea, i s-a transmis ambasadoarei protestul ferm faţă de acuzaţiile exprimate de autorităţile austriece cu privire la aşa-zise presiuni asupra firmelor austriece, afirmaţii care sunt inadmisibile, nefiind în conformitate cu realitatea”, se precizează în comunicat.

MAE va rămâne în continuare implicat în realizarea obiectivului de aderare

Ministerul a mai transmis faptul că va rămâne pe deplin angajat, alături de Ministerul Afacerilor Interne şi celelalte instituţii româneşti implicate, pentru realizarea obiectivului aderării țării la Spaţiul Schengen, ca parte esenţială a consolidării securităţii interne a Uniunii Europene în ansamblul său.

Totodată, în comunicat a mai ținut să reamintească faptul că în toată această perioadă partea română a acţionat ferm, prin demersuri concrete şi complexe, reuşind să îndepărteze obiecţiile Regatului Ţărilor de Jos şi Suediei.

„MAE îşi exprimă aprecierea deosebită pentru sprijinul de care România a beneficiat din partea Preşedinţiei cehe a Consiliului UE, a Comisiei Europene şi a Parlamentului European, a tuturor partenerilor europeni, precum şi a partenerilor de cooperare din ţara noastră care au sprijinit demersul României”, se mai arată în comunicat.

Citește și: Val de ironii la adresa Austriei în urma eșecului României la Schengen. Românii fac haz de necaz, gluma care circulă deja pe internet

Ce s-a întâmplat cu celebra trupă Trident?
Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...